Tips vid inflammationtips nr 48 från Fråga Helhetsdoktorn
Exempel

Behandling

Örtmediciner
Ingefära
Nyponextrakt

Kombinationsmedel


Artros

Frågor
och svar

Länkar
 

 

Inflammation är kroppens reaktion vid skador av olika slag men även efter det att kroppens eget försvarssystem har tagit "fel" och angripit de egna kroppscellerna. Det senare brukar kallas autoimmunitet och man talar om autoimmuna sjukdomar. Exempel på sådana sjukdomar kan vara
 • Ledsjukdomar:
 • Muskelsjukdomar:
  • Polymyalgia Rheumatica
  • Polymyosit
  • Polydermatomyosit
 • Inflammatoriska tarmsjukdomar:
  • Crohn´s sjukdom
  • Ulcerös colit.
 • Hudsjukdomar:
  • psoriasis
  • eksem
  • Raynauds sjukdom
  • håravfall av visst slag (alopeci, alopecia areata)
  • vitiligo (vitfläcksjuka)
  • sklerodermi, sclerodermi, skleroderma
 • Lungsjukdomar
 • Nervsjukdom: multipel scleros, (MS)
 • Magsjukdom: atrofisk gastrit med eventuellt vitamin B12 brist (perniciös anemi)
 • Ögonsjukdom: regnbågshinnekatarr (irit)
 • Sköldkörtelsjukdomar
 • Njursjukdom: Glomerulonefrit
 • Ytterligare flera sjukdomar har ett mer eller mindre säkert autoimmunologiskt inslag.  
Det finns nu  har en lång erfarenhet av kompletterande behandling vid kronisk (långdragen) inflammatorisk sjukdom. Flera studier har utförts angående de medicinska effekterna men eftersom metoderna ofta grundas på traditionellt utvecklade behandlingar så finns det inte några möjligheter att ta patent på metoderna. Detta medför att det är svårt att få fram medel för att kunna göra stora studier med flera tusen patienter. Det är också svårt att t. ex. utvärdera fastebehandling med så kallad dubbelblindteknik. I en norsk studie publicerad i den ansedda medicinska tidskriften Lancet (ref 4 ) kommenterades studien så här i ledaren: "Varje reumatologisk klinik behöver en dietist eller varför inte ett hälsohem".

Exempel på behandlingsprinciper vid inflammation: (Du ska inte tillämpa behandlingen på egen hand utan informera och rådgör med Din läkare)

Fasta: Fastan har en beprövad effekt vid inflammationer. Sannolikt medverkar flera mekanismer men en effekt kan vara att man inte utsätter sig för allergiframkallande ämnen i kosten. Det finns flera olika fastevarianter som kan användas vid en individuell behandling.

Förändring av kostens fettsyrainnehåll: Vegankost (fri från mjölkprodukter) är mycket rik på fleromättade fetter. Extra tillskott av gammalinolensyra (GLA), t. ex. Preglandin, och omega-3- innehållande fiskolja rekommenderas efter ett speciellt schema.

Nyheter om forskning på glutenfri vegankost 

 Vegetarisk kost lindrar ledgångsreumatism.
Hos fyra av tio som under ett år åt glutenfri vegankost minskade smärtorna och svullnaderna.  Det visar en svensk studie som presen- teras i den vetenskapliga tidskriften  Rheumatology. Reumatiker har länge hävdat att vegetarisk kost minskar deras besvär medan den medicinska expertisen förhållit sig mer skeptisk. 
 

Vitaminer och spårämnen: Ofta ges antioxidanter i hög dos för att motverka effekten av de "fria radikaler" (kraftigt kemiskt reagerande ämnen) som bildas vid den inflammatoriska processen. Zink och Selen är spårämnen som många människor i Sverige lider brist av, speciellt om man har ont och rör sig lite. Man behöver då en kost med hög näringstäthet men en sådan är svår att åstadkomma utan kosttillskott. Se även Selen.

Örtmediciner: Se även Tallmogårdens tidigare ordinationslista i reviderad form.

 • Harpago har en milt inflammationshämmande effekt. Ingick tidigare i bl a Ledins led- och muskelte.
 • Sellerisaft och potatisvatten.
 • Ingefärsté: Lägg 2-3 mynttjocka skivor av rå ingefära i en stor tekopp. Häll över kokande vatten, låt dra 10 minuter, blanda ev. i en tsk honung. Drick långsamt. Även bra vid begynnande förkylning.
 • Pollen, t ex i form av Cernitol, är inflammationshämmande.
 • Nypon. En studie från Danmark utförd vid Rikshospitalet visar på effekt med det C-vitaminrika bäret. Det går även att få som extrakt i Hyben-Vital från Danmark. 

 • Dr Odd Warholm m.fl.: 
  A HERBAL REMEDY, HYBEN VITAL REDUCES OSTEOARTHRITIC PAIN AND STIFFNESS IN A GROUP OF PATIENTS SUFFERING FROM SEVERE OSTEOARTHROSIS

  Hyben-Vital kommer även att säljas under namnet Litozin i Sverige.

 • Kombinationsmedel Det har även kommit nya naturmedel och kosttillskott som utnyttjar förhållandet att flera örtmedel har samverkande effekter. 
  • Jictin. Medlet innehöll en kombination av gurkmeja,
  • boswellia, bromelain och quercetin men har numera utgått.

    
   curaMIN FORTE
   Ett modernare medel med bra vetenskaplig underbyggnad är curaMIN forte.
   Medlett innehåller en kombination av flera verksamma medel.

   Erfarenhet och klinisk dokumentation visar att 9 av 10 upplever god effekt av curaMIN®. Sedan lanseringen i USA, 2010 har curaMIN vunnit 30 olika utmärkelser, däribland som bästa kosttillskott vid ledbesvär. curaMIN innehåller två unika extrakt, BCM95 – världens mest väldokumenterade lättupptagliga extrakt av Gurkmeja och BosPure – ett högkoncentrerat extrakt av Boswellia som förstärker effekten.


Behöver du läkarrådgivning om produkterna så finns det en egen sida här https://www.helhetsdoktorn.se/medicinegarden

  • Antioxidanter, framför allt i vegetabilier, hjälper kroppen att
  försvara sig mot flera allvarliga sjukdomar, t.ex. cancer, hjärtsjukdomar, slaganfall och grå starr.
  • Bär som nypon, havtorn, blåbär och jordgubbar har i allmänhet ett mycket högre innehåll av biologiskt
  aktiva ämnen än frukt.
  • Det är inte bara de traditionella vitaminerna som är verksamma. Fenoliska ämnen bidrar i stor utsträckning
  till den antioxidativa effekten.
  • Den antioxidativa kapaciteten, dvs. förmågan att ta hand om de för kroppen skadliga fria syreradikalerna, förstärks ofta om vattenlösliga antioxidanter förekommer tillsammans med fettlösliga, som t.ex. i havtorn.
  • Skördetiden är betydelsefull för halterna av antioxidanter. En sort av havtorn gav höga halter av C-vitamin vid tidig skörd, medan den vid sen skörd gav lägre halter. Nypon och havtorn undersöks med avseende på innehåll av antioxidanter. 
  Ref: AgrD Gao Xiangqun  vid SLU,

Psykoterapi och mental träning har ofta effekt på välbefinnande och eventuellt har man ibland också effekt även på den inflammatoriska reaktionen.

Akupunktur har effekt inte bara på smärtan utan påverkar även kroppens egen kortisonproduktion och kan sannolikt även påverka inflammationen.Akupunktur


Det är min personliga förhoppning att alla med en inflammatorisk sjukdom får tillfälle till att prova en komplementär behandling under en 3-4 månader lång period. Det är bästa (och enda?) metoden att avgöra om man har effekt av behandlingen. Inledningen på behandlingen kan lämpligen ske under 2-3 veckor på ett hälsohem för det är ett ganska omfattande program, ca 8 sidor. Om Du kontaktar mej kan Du få programmet skickat till dig så att Du hinner sätta Dej in i ämnet så grundligt som möjligt innan vistelsen. Programmet är dock inte utformat för egenbehandling.Lokala inflammationer: Vid överbelastning på kroppens senor och muskler kan det bli en lokal skada och när kroppens "städarceller" ska transportera bort döda celler blir det också där en inflammationsreaktion men denna har inte med "fel" i immunsystemet att göra på samma sätt som de ovan nämnda inflammationssjukdomarna. Dock kan man även där ha nytta av antioxidanter och nyttiga fettsyror.


Artros
Artros är en sjukdom där brosket förtvinar och man har inte samma aktivering av immunsystemet som vid Artrit. Det blir dock en inflammation när kroppen ska ta han om skadade broskdelar, en s.k. sekundär inflammation. Även vid detta tillstånd kan man få effekt med kost och kosttillskott. Artros är den vanligaste ledsjukdomen och drabbar i medelåldern ungefär var tredje person. Hos personer över 65 år kan sjukdomen förekomma i någon form hos 75 procent!
Inflammationsdämpande medel av NSAID-typ (Voltaren, Naprosyn, Ipren m. fl.) dämpar smärtan men de kan till och med påskynda brosknedbrytningen. Ämnet glukosamin kan bromsa upp sjukdomen och till och med underlätta läkningen. Glukosamin fanns tidigare att köpa i hälsokostbutiker men födoämnen som ärtor,
bönor och nötter är rika källor till glukosamin. Nötter innehåller många nyttiga ämnen som antioxidanter, fleromättade nyttiga fettsyror som nämns ovan samt aminosyran arginin.Bland övriga naturliga medel med viss effekt mot artros kan nämnas SAM (Svavel-Adenosyl-Metionin), vitamin B6, vitamin B3, vitamin D, selen och övriga delar i Antioxidantpyramiden samt magnesium. 

 
Frågor och svar.
Jag har tidigare använt Glukosamin och har förbättrats i mina knän. Jag vill fortsätta med behandlingen. Kan jag få det utskrivet?

Ja och det är numera även receptfritt i små förpackningar. Är du storkonsument kan det löna sig att få det utskrivet på recept.

 Länkar:*Medical Center at Dallas Datum 1998-09-15

Glutenfria tips:
http://www.garbofood.se/glutenfritt.htm

Engelska:
Welcome to the information hub of Equazen  Equazen's special interest is Omega 3 and Omega 6 long chain fatty acids
MSM, glucosamine combo have faster effect on arthritis