Tips vid övervikt, tips nr 4 från Fråga Helhetsdoktorn
Se även aktuell varning under Riskrutan: Bio Cardio, Liposorb 112,  MicroMagic m.fl.

Väger jag för mycket? 
BMI test

Ska jag fasta?

Tips för viktkontroll

Godkända aptitnedsättande medel


Mirakelmedel
 

Äppelcidervinäger

Chili och "heta" örter


Xenical (Orlistat) och liknande medel
BMI gränser för Xenical

Reductil / Meridia

CLA

Dataprogram

Överviktlänkar


 (Urmän utan övervikt!)
Lyssna på temavecka i P4, Centralen, i Dalaradion www.sr.se/dalarna/  kl  10.03 om nya rön om fetter. Ställ frågor under torsdagen så ska jag försöka svara. 
Centralen 
Engelbrektsgatan 27 
791 23 Falun 
023-77 77 00 
                 www.sr.se/cgi-bin/dalarna/program/index.asp?ProgramID=233 
Lars-Erik Litsfeldt berättar om sina erfarenheter och om sina böcker, bl.a.
                     "Fettskrämd" och ”Ät fet mat - bli frisk och smal”. 

Många kommer  för att få hjälp med övervikt. Övervikten medför en ökad risk för hjärtsjukdomar, diabetes, ledsjukdomar såsom höftledsartros och också ett sämre immunförsvar. Egentligen är övervikt eller fetma i sig ingen sjukdom utan snarare är vi människor anpassade till att alltid bygga på reserverna ifall vi inte skulle få tillgång till mat. Det är mera "urmannen" i oss som ställer till problem i vår moderna värld med stillasittande arbeten och bilresor. Eftersom övervikten oftast inte är en sjukdom så är den inte heller så lätt att bota. Det gäller att förbruka mera kalorier än vad man får via maten för att kunna gå ner i vikt.

När det gäller övervikt är det lätt att bli lurad och det är förvånansvärt att det hela tiden kommer en ström med konstiga preparat som på ett enkelt sätt ska lösa problemet. Övervikten är i de allra flesta fall en naturlig balans i kroppen och då krävs det i så fall preparat som påverkar hjärnan och vårt beteende för att de ska ha någon teoretisk chans att påverka vikten i någon större utsträckning.
Även detta år säljs räkskal som bantningsmedel men nu i Sverige inte under namnet Fat Blocker
utan  det som liknar det norska Biocardio: Bio Cardio.
Skalen är uppbyggda av samma ämne som man har i skalbaggar och det kallas kitin. Namn på bluffprodukterna kan härav likna chitin eller chitosan o.s.v.
Aktuell i Sverige under hösten är också bantarbrev om bluffpreparatet MicroMagic.


Fasta: Fastan är ett effektivt sätt att snabbt komma igång med en viktminskning med det kräver kunskap och beredskap för att inte snabbt gå upp i vikt igen. Eventuellt kan fastan bidra till att sänka kroppens energiomsättning under en period och fasta rekommenderas endast vid speciella omständigheter som inledning till en viktförändring. Läs mera om fastan på sidan om fastetips. 
Så följaktligen;

 
  Bestående viktförändring =
   Bestående förändring av mat- och motionsvanor
 • BMI BMI = vikt (kg) / längd i kvadrat

 • Behöver du verkligen gå ner i vikt? Personer med ett fåtal extrakilon behöver knappast gå ner. För låg vikt kan vara en negativ hälsofaktor. En riktlinje kan vara att räkna ut Ditt BMI-index:, Body Mass Index.
  Ta Din längd i meter och multiplicera längden med sig själv. T.ex. 1,75 m   1,75x1,75=3,0625
  Dela sedan vikten med detta tal T.ex. om vikten är 80 kg: 80/3,0625=26,122....  Avrunda till 2 siffror: 26
  Tabellens värden är bara riktlinjer
                       BMI 19–25 = normalvikt
                       BMI 26–30 = övervikt
                       BMI över 30 = fetma
  Xenical godkänd indikation är behandling av övervikt (BMI >30 eller BMI >28 samt andra riskfaktorer)
Skriv i din längd i cm och din vikt i kg, i fälten nedan. Tryck sedan på  "Räkna ut" så du får veta ditt BMI. 

 
LängdVikt   Ditt BMI

Tips för viktkontroll
 • För lätt överviktiga kan det räcka med mycket enkla åtgärder - att bara tänka litet mera på vad du äter och börja gå några raska promenader varje vecka.
 • Beslutet att börja gå ner i vikt ska vara ditt eget.
 • Planera din bantning och gå ner i vikt på ett sätt Du tror passar dig själv bäst - Ta gärna råd av Tallmogårdens dietist och övrig personal.
 • Planera dina inköp och handla inte när Du är hungrig! Gör inköpslistor. Läs på förpackningen innan Du köper varan. Leta efter  nyckelhålsmärkningen. Om ett bröd är nyckelhålsmärkt så är det fiberhalten som är hög.  Observera dock att det kan förekomma mycket socker i brödet. Nyckelhålsmärkningen  tar ej hänsyn till socker.
 • "Lättkolhydrater" fungerar inte! Använd inte "light"-drycker som måltidsdryck. En studie visar att man ökar det totala intaget om man använder "lightläsk" som måltidsdryck jämfört med vanlig läsk eller mineralvatten. Om du vill använda måltidsdryck, använd mineralvatten.
 • Sätt upp realistiska delmål - t ex att gå ner i vikt till sommaren, ett halvt kg i veckan.
 • Börja varje lunch och middag med en portion råkost. Råkosten fyller i magen utan att  ge så mycket energi
 • MINSKA PÅ SOCKERINTAGET
  • Undvik vitt mjöl i alla former; vitt bröd, vit spagetti o s v.
  • Välj fullkornspasta, grovt osökta bröd. 
  • Ät mera  grönsaker och rotfrukter. Frukt se ovan.
 • Gör dressingen själv:

 • 1 tsk klarerad solrosfröolja + ev vatten/citron/lättfil/lite kesella/keso till Din råkost eller tag 1 rågad tsk solrosfrön.
 • Börja motionera och träna gärna en del styrketräning. Musklerna förbrukar automatiskt en del överskottskalorier. Är du mycket överviktig så ta det lugnt och börja med promenader.
 • Sök hjälp om du misslyckas eller märker att du inte kommer att klara av din viktminskning ensam. Försök att finna någon kamrat att gå ner i vikt tillsammans med.
 • Förändra inte alla vanor för hastigt och samtidigt. Då spricker det oftast. Planera en förändring i taget: Gå över till lättmjölk ena veckan. Ta en ostskiva i stället för två nästa vecka.
 • Ett enstaka återfall är ingen katastrof.
 • När Du går ner i vikt är det extra viktigt att ta ett allsidigt kosttillskott. Mineralbrist kan ge upphov till sug efter speciella födoämnen. Tänk på Zink och Kalcium (finns i kalk)
 • Väg Dig 1 gång/vecka t ex onsdag och rita in resultatet på Din viktkurva. Gör det även om Du skulle ha ökat i vikt. Kom ihåg att viktminskningen oftast visar sig trappstegsvis på vågen. Måttband är ett bra komplement till vågen - 1 cm i midjan brukar motsvara ca 1 kg´s viktminskning.
 • Motion hjälper Dig att känna mättnad/hunger på rätt sätt. Börja med 15 min/dag om Du ej har motionerat tidigare t ex promenad, gymnastiska rörelser till radion o s v.
 • Sluta inte röka samtidigt som du bantar. Detta råd gäller inte i alla situationer. Modern forskning visar att en grupp överviktiga rökare har god effekt av fasta samtidigt som man slutar med rökning.
 • Skjut inte upp viktnedgången i avvaktan på något mirakelmedel. Historien visar att de alltid är värdelösa eller har svåra biverkningar. T ex Amfetamin, Ritalina, Preludin och Fat Blocker. Kromtillskott hjälper bara vid krombrist vilket är ovanligt och effekten är även då marginell.
 • YTTERLIGARE TIPS
  • Drick mera: mellan måltiderna. Om Du känner sug - kanske är Du törstig drick vatten/örtté  utan socker/honung. Går suget ej över, istället för att äta gör något helt annat? t ex:
   • Borsta tänderna noggrant
   • Ring en god vän
   • Ta en promenad
   • Städa ett stökigt skåp eller låda
   • Lös ett korsord
   • Virka/sy/sticka och lyssna på fin musik under tiden
   • Läs en god bok
   • Lägg Dig och lyssna på ett avspänningsband
   • Gympa till ett band o s v
 • Gå ner i vikt långsamt 1-3 kg/månad är lagom och ha vart 5:e kg som delmål. Ge Dig någon belöning för vart 5:e kg, (ej något som går att äta).
Lågkaloridieter.  GI-balanserad diet
 GI (glykemiskt index)  är ett mått på hur snabbt ett livsmedel höjer blodsockret efter en måltid, och därmed indirekt ett mått på hur mycket insulin som frigörs. En jämn blodsockernivå ger ökat välbefinnande. 
 
 •  Inzone www.inzoneshop.comwww.indevex.com/

 • – InZone har mycket lågt GI <20.
  – InZone innehåller mycket få kalorier – 386 kcal/1616 kJ per 100g.
  Nästan alla kan använda InZone, men framför allt; de som äter oregelbundet och känner stort sockersug, diabetiker, de som behöver gå ned i vikt och de som tränar. 
  - InZone är bra för att; balansera blodsockret, öka fettförbränningen och förebygga vanliga 
  livsstilssjukdomar.
   
 •  Brytbönsextrakt  Ingår i Phase 2: Carbo block. Vitalform.Extrakt från brytbönan kan hämma ett stärkelsenedbrytande enzym. Genom att ta ett kosttillskott före kolhydratrika måltider kan den blodsockerhöjande effekten dämpas. Man ska dock tänka på att diabetiker kan behöva sänka sin medicinering. Som stöd för ordinationer kan man använda följande : Ordinationsmall 
  De rapporter som gäller misstänkt leverpåverkan rör medel som innehåller grönt te- extrakt berör inte dessa medel där man inte har sett någon risk för leverpåverkan. 
Högfett-lågkolhydrat diet
Det finns flera varianter, t.ex Atkins dieten och Montignac. Se för några svenska exempel:

www.skaldeman.se
Sten Sture Skaldeman Praktiskt exempel på lågkolhydrat-högfett kost.

Doktor Dahlqvists blogg
Läkaren Annika Dahlqvists lågkolhydratblogg För bättre viktkontroll och hälsa

Välkommen till sidan om boken "Fettskrämd" : http://www.fettskramd.se/

”Fettskrämd”
Lars-Erik Litsfeldt, författare till boken Fettskrämd, talar om hur han efter att ha fått en hjärtinfarkt
av tallriksmodellen blev kvitt problemen med diabetes och övervikt med hjälp av mera fett i maten.Aptitnedsättande medel
De medel som fungera bäst är de som minskar aptiten. Medlen som påverkar hjärnan är av definition receptbelagda. Se under Efedra.
Det finns dock medel som påverkar magens och matsmältningskanalens frisättning av aptireglerande hormoner på ett milt och säkert sätt. GI-balanserad kost har denna egenskap men det finns även örter med denna verkan och de är då godkända att använda i Sverige. Medel som dämpar stärkelsenedbrytande enzymer är också godkända, t.ex. från brytbönan och med Äppelcidervinäger samtMolkosan

Örter:
Hoodia
Hoodia Gordonii är en suckulent som växer i Kalahari öknen. Växten innehåller ämnet P57, som i en dubbelblindtest, slumpmässig placebokontrollerad studie på överviktiga män, visade ett statistiskt signifikant viktminskningsresultat som reducerade det dagliga kaloriintaget med cirka 1000 kalorier. 
Molekylen P57 liknar kroppens eget sockerämne glukos. Molekylen är cirka 10000 gånger starkare och signalerar mättnadskänsla utan att ha ätit så mycket. 
Sanpharm Hoodia Forte är ett aptitdämpande kosttillskott för viktminskning, innehåller Hoodia Gordonii, Krom, Glucomannan och Inulin. Krom dämpar sötsuget. Glucomannan är en fiber som ger en snabbare mättnadskänsla. För mera information om Inulin, se sidan "mjölksyrat


Stressdämpande örter. 
Stress kan bidra till övervikt och överätande. Stressdämpande örter, adaptogener och adaptogenoider som rysk rot, rosenrot och ginseng kan öka toleransen mot stress, både fysisk och psykisk. Relora innehåller örter som verkar milt stressdämpande utan att ge upphov till farligt trafiktrötthet. Se för informationsmall
 
GE INTE UPP - Börja om igen. 
Har Du egna tips eller bra länkar är vi tacksamma för kompletteringar.Mirakelmedel
Så kallade mirakelmedel presenteras flera gånger per år. Ett av de senaste och grövsta exemplen var "Fat Blocker" som lurade många människor, Se Pillret tar bort fettet medan du äter. Professor Stephan Rössner dementerade ilsket: Professor: "Bantningspillret är ren bluff"

Det senaste jag hörde om liknande preparat var ett reklambrev via e-post. Citat: Now you can lose weight without suffering.   Call Tides of Life at 1-888-817-7443 for information on safe, natural, and effective weight loss products. Our premier product, Cheat & Eat, contains 1000 mg of chitosan per tablet along with herbs.  This binds to fats and sugars in the intestinal tract, blocking absorption and passing them out of the body before you can absorb the calories!  Also stops sugar cravings.
Kommentar: Ett riktigare namn vore ju Cheat & Cheat (Lura & Lura!)

Redusan

Även under år 2002 har det lanserats en produkt med Chitosan vid namn Redusan. Man menar att det ska vara en bättre variant av den tidigare som bevisligen inte fungerade. Man hänvisade till en polsk studie som är svår att följa upp. En utfästelse gavs: Dessa resultat kommer att bli publiserade i en ledande internationell medicinsk tidsskrift under år 2001. Ingen sådan tidskrift tog in någon artikel om Chitosan. Medlet säljs således med en lögn. För säkerhets skull passade jag på att fråga Prof Rössner igen och lämnar ett citat: Chitosan lika dött vetenskapligt som alltid!

Medlet fungerar uppenbarligen inte som ett medel där man bara tar en tablett och sedan går man ner i vikt. Chitosan är däremot även en kostfiber och tillsammans med ett kostprogram med en lågkaloridiet kan man få hjälp av medlet vid en viktnedgång.
Se länk gör studie: http://www.creapharma.se/produkter/studie.html
Chitosan fails to reduce kilos, finds study Bantningsmedels biverkningar klarlagdaKälla Massachusetts Institute of Technology Datum 1998-08-28
Förra året uppdagades att en kombination av två bantningsmedel fen-phen (fenfluramin och phentermin) kunde leda till svåra biverkningar i form av högt blodtryck i lungorna, samt påverkan på hjärtat. Då ett litet antal patienter dog, drog tillverkaren av fenfluramin tillbaka läkemedlet. Phentermin används fortfarande vid behandling av fetma.
  Nu presenterar forskare från Massachusetts Institute of Technology (MIT) verkningsmekanismen bakom läkemedlens kombinerade toxicitet. Bägge bantningsmedel påverkar serotoninmetabolismen.
Kroppen har två sätt att ta bort serotonin som är en neurotransmittor; det ena är att absorbera serotonin i trombocyter som använder transmittorn vid koagulation och det andra är via ett enzym , Monoamino oxidas (MAO), som bryter ner serotonin. Fenfluramin blockerar liksom ett flertal antidepressiva läkemedel trombocyternas upptag av serotonin så att det stannar kvar i blodet. Phentermin ökar seretoninmämgden genom att hämma MAO.
  Använder man bara ett bantningsmedel så får man inga biverkningar. Tar man däremot bägge tillsammans så får man för mycket serotonin i blodet vilket leder till svåra biverkningar samt dödsfall. Enligt forskarna kombinerades bägge bantningsmedel eftersom varken läkare eller patienter kände till att phentermin är en MAO-hämmare. Företaget och den amerikanska läkemedelsmyndigheten hade underlåtit att skriva detta på phentermins varningstext då man inte trodde det var viktig.
  Enligt forskarna är det inte bara phentermin som har aktivitet som MAO-hämmare. Läkemedel som innehåller t.ex. pseudoefedrin och säljs i USA över disk samt antidepressiva mediciner som t.ex.Prozac, Efexor, Zoloft och Paxil hämmar också upptaget av serotonin och kan ge liknande biverkningar om de tas i kombination med MAO-hämmare.
  Örter som t.ex. Johannesört och ma huang kan också ha en MAO-hämmareffekt och bör tas med försiktighet vid kombination med bantningsmedlen.

Algpreparatet Heureka gav nog en del viktnedgång men då i form av magsjuka orsakad av den bakterieinnehållande soppan. 
Fett i kosten:

Australiensiska forskare har undersökt absorbtionen av fett från mag-tarmkanalen hos normalviktiga och överviktiga. Man fann något förvånande att de överviktiga absorberade fett effektivare än de normalviktiga. Detta skulle vara ytterligare en förklaring till varför en bantning inte alltid är så framgångsrik som utövaren hoppas.


Xenical
Xenical innehåller den kemiskt verkande substansen orlistat och det är patenterat. Godkänd indikation (behandlingsanledning) är behandling av övervikt (BMI >30 eller BMI >28 samt andra riskfaktorer). Effekten utövas lokalt genom att lipaser (fettnedbrytande enzymer) i tarmen hämmas varigenom nedbrytningen av fettets beståndsdelar  minskar och tarmens upptag  av fett minskar. I omfattande kliniska studier har visats att skillnaden i responsfrekvens (De som får någon effekt av medlet definierat som viktnedgång >10% av kroppsvikten) mellan placebobehandling och orlistatbehandling är 12% efter ett års behandling.  Genomsnittlig viktnedgång efter ett års behandling jämfört med placebo var 3,2 kg. Avföringsrubbningar förekommer hos cirka 20% av patienterna under det första behandlingsåret och cirka 4% under det andra. Behandling med orlistat bör inte ges under mer än två år innan ytterligare data finns tillgängliga.
Xenical och hälsosamma oljor: Flera personer som har tagit ett tillskott av jättenattljusolja, fiskfettolja eller liknande  tillskott som innehåller essentiella fettsyror ("vitamin F"), har fått tillbaka de symtom som de behandlade från början, t.ex ledvärk, ögontorrhet, PMS och trötthet. Det som redan äter en fettsnål kost tar upp dessa tillskott bättre och det är en av anledningarna till att en vegetarisk kost ofta rekommenderas vid flera sjukdomstillstånd. Vid samtidig Xenicalbehandling fungerar detta inte och det är då rekommendabelt att man intar dessa medel tillsammans med en fettsnål måltid där man utesluter Xenical. Den som redan äter en fettsnål vegetarisk kost får ingen positiv effekt ytterligare av Xenical. Det kan visa sig att det är flera fettlösliga ämnen som är nödvändiga på lite längre sikt och där Xenical på motsvarande sätt försämrar upptaget. Det är alltid risker när man laborerar med kroppens naturliga funktioner.
 

  LÄKEMEDELSVERKETS VÄRDERING
  Orlistat har blygsamma effekter i allmänhet och kan medföra påtagliga gastrointestinala (magtarmbiverkningar biverkningar. Endast en begränsad andel av överviktiga personer svarar på behandlingen med kliniskt relevant viktnedgång.Fiasko för nya bantarpillret:   Bantningspillret Xenical floppar Expressen 07.01.2001 06:03
20 Bantningspillret Xenical liknar alltmer en flopp. På mindre än ett år har
försäljningen halverats. - Jag är inte förvånad, medicinen ger inte tillräckliga
effekter, menar Karl-AxelBantningsmedlet Xenical kostade i fjol skattebetalarna 300 miljoner kronor.  270 av de miljonerna kan sägas vara bortkastade.  För 90 procent av användarna har bantningspillret ingen effekt. Patienter som fått sockerpiller har gått ner lika mycket.  Xenical var undermedlet som alla väntat på. Bantningspillret skulle bli det stora genombrottet i behandlingen av gravt överviktiga. 
Egen kommentar: Inte ens bland vanliga läkemedel hitttar man några "mirakelmedel" . Xenical kan dock hjälpa en del människor som tar medlet som en del i ett program med helhetssyn på problemet.

Xenical kan ge högt blodtryck
Bantningspillret är ett av läke- medlen med flest biverkningar
Den 8 februari i fjol släpptes bantningspillret Xenical i Sverige. Det blev en storsäljare.
  Nu ligger medicinen femma på listan över rapporter om biverkningar.


Reductil (Meridia) Sibutramine
Reductil , aptitdämparen, kunde fås via licensförskrivning och förhoppningen var att man skulle kunna registrera preparatet under 1999 i Sverige. Substansen fungerar genom att den intalar hjärnan att du är mätt. Genom att förstärka hjärnans signalsubstanser för mättnad och energiomsättning, känner du dig mätt efter bara någon tugga mat. Knoll läkemedel planerade att marknadsföra medlet i Sverige och satsade bl. a. på utbildningsprogrammet Viktlinjen.  Den planerade lanseringen uteblev dock när det visade sig vara mera biverkningar än vad man rapporterade i början.
 • Biverkningar:
  • sömnsvårigheter,
  • dålig aptit,
  • förstoppning
  • muntorrhet.

CLA
CLA eller konjugerad linolsyra finns naturligt i solrosolja och vår kost innehåller nu mindre av denna fettsyra jämfört med vad man antat att människans naturliga kost, paleodieten innehöll. Den har betydelse för fördelningen mellan fett och äggviteämnen i kroppen och en brist kan bidra till en onödigt stor viktprocent.
Effekten i sig på vikten är svår att visa på människan och forskning återstår att göra innan man med säkerhet vet om det har effekter på människa.  Det är viktigt att påpeka att man måste studera en större grupp för att med säkerhet kunna uttala sig om effekten och uttalandet i en tidigare DN artikel om att CLA gör Dig fet bör man ta bort. Se också mera på sidan om fett


Ma Huang, (Ephedra sinica, Efedra, efedrin)
 Det finns för inget godkänt bantningsmedel innehållande efedrin i Sverige. Läkemedelsverket har i en speciell föreskrift, LVFS 2001:2, bl a klassat in vissa bantningsmedel som läkemedel (pkt 3). http://www.mpa.se/lagar/lvfss/LVFS_2001-2.pdf
Läkemedelslagstiftningen omfattar både aktiva produkter och produkter som  påstås ha effekt utan att detta är visat.
Eftersom efedrin verkar aptitdämpande på CNS klassificeras bantningsmedel innehållande efedrin, renframställt eller i form av växtextrakt, som läkemedel. Och läkemedel måste  vara godkända för att få säljas. Det gäller exempelvis Herbal Thermo Stack, Lepigen och Dymetadrine Xtreme som har marknadsförts i Sverige.

Letigen "Helsingörpillret", fås på danska recept, och  som innehåller koffein och efedrin, kan vålla starkt förhöjt blodtryck, blodpropp i hjärnan och hjärtat samt hjärnblödningar och plötslig död, visar en undersökning offentliggjord av The New England Journal of Medicine. 10 dog och 13 fick men för hela  livet (26% av undersökningens implicerade) och 9 av de allvarligaste fallen uppstod hos          människor som bara hade tagit en låg dos och som tidigare var friska. 
 

Farligt bantningspiller stoppas i Danmark Pharmapost skickar konsekvent ut direktreklam med bedrägliga budskap:

Xtra Slim Biotabs
Nytt bluffmedel figurerar i år igen. Företaget blev "känt" när det skickade direktreklam till barn med förslag om att skulle köpa medel med förment bantningseffekt. Hudiksvallstidningen 020611:
http://www.ht.se/20020611/artiklar/H1_20020611_005.pdf
De skickar ut ett erbjudande om en tablett att ha i varm dryck. Det heter Xtra Slim Biotabs och det skulle ha en mirakulös verkan. Pillren skulle äta upp fettcellerna och man skulle kunna äta precis som vanligt och en viktminskning på 5 kg i veckan utlovas. Firman heter PharmaPOST och finns i Malmö.


Olio 3
Bantningspreparatet Olio 3, som lovade extremt snabb viktminskning även om man åt fet mat samtidigt.   - Vore det sant skulle de har fått Nobelpriset vid det här laget, säger Ingrid Söderquisth, jurist på Konsumentverket, som fått in mängder av anmälningar mot företaget som ligger bakom.
Norrtelje tidning 030320 


Homeopat Sörensens Recept

Flera brevfrågare har undrat över reklamen: 

 • För någon dag sedan fick jag ett reklamblad i brevlådan om ett preparat som kan hjälpa mig att gå ner upp till 10kg på 14 dagar beroende på hur kroppen upptar medlet. Detta medel är tydligen norskt  och framställt av en homeopat och läkare i naturmedicin vid namn Per Egil Sörensen. Preparatet kallas för Homeopat Sörensens Recept. Det består av SyB 62i samt örtprodukter. Jag undrar är detta någon ni känner till och finns det någon möjlighet att detta kan hjälpa mig lite på traven med att gå ner i vikt?  Har BMI 28 och vill göra något åt detta innan det blir alldeles för sent. Hinner ej med motion och har ett stillasittande arbete. Har ni något annat att rekommendera än motion och rätt mat?
 • Fick reklam från något som heter "Nordiska Naturhuset AB" om ett preparat för viktminskning. Preparatet heter "SyB62i" Och "Homeopat Sörensens recept". Existerar Sörensen och är han

 • verkligen medlem i American Herbal Association. Men framför allt fungerar detta eller är det ännu en i listan av falska preparat?  Äter tämligen bra med mycket grönt och lätt matlagning men inte ett enda gram vill försvinna. Tränar både styrketräning och aerobics 3 ggr i veckan. Som du förstår så har jag blivit lite smått desperat och vill testa allt men gillar ej att bli lurad. 


Hej, tyvärr finns det inga enkla medel utan biverkningar som man går ner i vikt av. Företaget har tidigare misstänkts arbeta med osaklig reklam. Se ett tidigare exempel:

Företaget Nordiska Naturhuset i Skärholmen säljer ett rökavvänjningsmedel som innehåller vatten, citron, citronmeliss, citrongräs och socker. En flaska på 50 ml (en halv deciliter) kostar ca 300 kronor, vilket ger ett literpris på ungefär 12000 kronor. I ett reklamblad sägs att "av alla som provat så har snart 70% nu klarat av att sluta". I verkligheten har inga systematiska experiment utförts för att pröva medlets effektivitet, och det finns med dagens kunskap om ingredienserna ingen anledning att tro att medlet fungerar. 
Källa: Artikel av Anders Ljungberg i Sydsvenska
Dagbladet 21 mars 2001.  Läs mera: 12 000 kronor/litern för antirökmedel. Har aldrig testats vetenskapligt. Bondfångeri, säger expert. 
Slut citat. Jag antar då att sakligheten angående homepatrecepet ligger på samma nivå. Mitt råd är att slänga reklamen på en gång.


KO tar bantningsreklam till MD: Nordiska Naturhuset har i sin marknadsföring påstått att man med Homeopat Sörensens recept enkelt och lätt går ner i vikt och sedan behåller vikten. Konsumentombudsmannen, KO, anser att reklamen är ovederhäftig och vilseledande och väcker därför talan mot den i Marknadsdomstolen, MD.
Pressmeddelande 2003-08-26 Konsumentverket/KO

White Swan Nutrition 
KV varnar för ett preparat för bantning. Producent är WSNutrition,  Solna, som tidigare sålt bland annat Micro Magic. Läs mera.


Äppelcidervinäger
 
  Frågor&svar 
Kan vinäger förbränna fett?
Jag har läst i en tidning att vinäger före måltiden ska förbränna fett. Stämmer det? Kan man gå ner i vikt av det?
”Annika” 
Svar: Det är not tyvärr inte så att vinägern ”bränner bort” fett i sig, utan energin i maten måste omsättas i form av rörelse eller värme. Motion i olika former är en säkrare metod. Dock kan det ha ett värde som tillägg till en viktminskningsdiet.
   En forskarrapport från Lund rapporterar i tidskriften European Journal of Clinical Nutrition, i maj 1998, att man kan få en jämnare blodsockernivå och ett jämnare upptag av maten, om man tar ättiksyra i form av vinäger till måltiden. De drar slutsatsen att fermenterad mat eller livsmedel med tillsatta organiska syror bör inkluderas i kosten för att minska blodsockersvängningar och insulinbehovet. Jag brukar rekommendera att man intar en tesked äppelcidervinäger eller fermenterad vassla (Molkosan) i ett halvt glas vatten 10-20 minuter före huvudmåltiderna. Förutom att ge visst stöd till en orolig mage och förbättra matsmältningen, kan det således bidra till jämnare blodsocker, minskat ”sockersug” och då en viss hjälp att hålla vikten.
   Utöver detta har man sett effekter på de nyttiga bakterierna i magtarmkanalen, och studier från Japan har också visat på en antioxidativ effekt av äppelcidervinäger.
   Fermenterade livsmedel antas också ha ett värde när det gäller att förebygga uppkomsten av allergier. Vissa personer brukar dricka ”lightdrycker” före måltid, men detta har tvärtom visats ge en tendens till ett ökat totalt kaloriintag, så vinägern är nog i alla fall ett bättre alternativ.
http://www.aftonbladet.se/halsa/alternativen.html

Hjälper vinäger vid bantning? 
Svar från Magnus Nylander:http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,181990,00.html

Är det någon skillnad på äppelcidervinäger och äppelvinäger eller är det samma sak och har de samma effekt?
Svar (Året Runt, Fråga om naturmedel nr 23 2002)
 Bägge beteckningarna används i recept mm för samma produkt som vanligen kallas äppelcidervinäger.  Vinäger kommer av franskans Vin aigre = surt vin, och framställs genom fermentering av vin och ciderprodukter. Vinägern har traditionellt använts i  huskurer för både utvärtes och invärtes problem. Vår moderna västerländska kost innehåller numera små mängder av fruktsyror  och fettsyror som finns i fermenterade produkter. Kylskåp och konserveringsmedel i form av kemiska tillsatser har funnits under en mycket kort tid i människans utvecklingshistora. När jag talar om naturlig kost brukar jag tipsa om hur en stenåldersdiet kan ha sett ut. Våra förfäder intog betydligt mera nyttiga
bakterier och fruktsyror och fettsyror med kortare kolkedjor i fetterna. De långa fettsyrorna är mera en produkt  av vår moderna livsmedelsindustri. Fermenterade produkter, surkål, vinäger, surgurka, Molkosan mm tillför många nyttiga produkter för tarmen  och ättiksyran i äppelcidervinäger tillhör dessa nyttiga fettsyror. Det finns en liten vetenskaplig studie som visar att man kan få jämnare blodsocker om man intar livsmedel med  dessa syror.  Dock har man inte visat att man får jämnare blodsocker om man torkar in äppelcidervinägern så att vattnet och ättiksyran försvinner. Det är bäst att ta den naturliga äppelcidervinägern först för att se om Du mår bättre av den. Sedan kan Du prova alternativet med frystorkad äppelcidervinäger som dock inte innehåller någon högre halt av fruktsyror. Vinägern har dock inte någon "fettförbrännande" effekt  och inte heller någon ökande effekt på ämnesomsättningen men mår man bättre i magen är det lättare att äta så att man håller vikten. Jag brukar rekommendera att man tar 1 tesked äppelcidervinäger, eller Molkosan  i ett halvt glas vatten 10-15 minuter före huvudmåltiderna. Det ger förutom ett tillskott av fermenterade produker även en signal till vår mage att den ska förbereda sig för måltid. 

Artikel i GotlandstidningenChili och "heta" örter
Chili innehåller som extra bonus ett ämne som främjar mättnadskänslan och ökar förbränningen. Stark mat är riktig slankmat! Referens "Netdoktorn Övervikt"
En del personer har problem med stora mängder "het" mat. Ett kosttillskott med Chili och kryddörter kan provas. Många upplever en uppblåsthet i magen som "övervikt" och det lönar sig alltid att försökar förbättra matsmältningen. 

Appital har använts i Danmark i flera år mot uppblåshet och magbesvär. Dess innehålle av chili kan också ge en hjälp för den som vill prova något för att öka cirkulation och ämnesomsättningen på ett mjukt men naturligt sätt. Det är inget "bantningsmedel" som kan göra så att "kilona rasar" men är värt att prova för de som upplever problem med matsmältningen i samband med övervikt. Vår matsmältning är bra på att ta upp socker och fett. Vid en dålig matsmältning kan man ändå riskera näringsbrist och felnäring då vissa näringsämnen kräver en väl fungerande matsmältning för att tas upp optimalt Felnäring kan ge sockersug och tendens till ökad övervikt
 
 
Appital

Örtkryddor har sedan urminnes tider använts för att göra maten både mer välsmakande och mera lättsmält. Appital innehåller en koncentrerad blandning av sådana örtkryddor som hjälper till att smälta maten bättre. 
 

Kosttillskottet kan användas vid colon irritabile som kompletterande behandling men även andra störningar i matsmältningen som förstoppning och oregelbundenhet.
Appital innehåller en blandning av gullgentianarot, gurkmejarot , kumminolja, rosmarin och chiliolja. 
Dessa kryddor stimulerar tarmens naturliga enzymproduktion och ger en märkbar förbättring av tarmfunktionen.
Receptmall för Dig som rekommenderar kosttillskott och växtbaserade läkemedel på recept:
 Dataprogram
Det kan vara knepigt att hålla reda på om man får i sig tillräckligt om man inte har tid eller ork att sätta sig in i de grundläggande principerna för näringsläran. Det finns flera dataprogram där man får en god och snabb översikt. Här är länkar till några av de program som är tillgängliga på den svenska marknaden:
 
  Originalet för pedagogiska kostprogram
  Analysera ditt näringsintag och beräkna ditt behov av mat när du tränar, vilar, bantar m.m.
  • DietCoach hjälper dig att med enkel pedagogik kontrollera ditt näringsintag.
  • Innehåller en databas med över 3500 namn på maträtter och livsmedel.

  • Presenterar näringsvärden i siffror och grafer för hel dag, för måltid och enskilda livsmedel
  • DietCoach hjälper dig att med enkel pedagogik kontrollera ditt näringsintag.
  • Innehåller en databas med över 3500 namn på maträtter och livsmedel.

  • Presenterar näringsvärden i siffror och grafer för hel dag, för måltid och enskilda livsmedel.


Överviktlänkar: Svenska:
Dietisters råd orsakar fetma Artikel i SvD 070202 http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_14546168.asp 
Doktor Dahlqvists blogg  Läkaren Annika Dahlqvists lågkolhydratblogg För bättre viktkontroll och hälsa
Fetmaparadoxen: http://www.fetmaparadoxen.se/
Ät proteiner - gå ner i vikt Artikel i Expressen
www.skaldeman.se  Sten Sture Skaldeman Praktiskt exempel på lågkolhydrat-högfett kost.
Viktväktarna
Om äppelcidervinäger
Överviktigas Riksförbund
Engelska:
OBESITY and WEIGHT CONTROL from MICHAEL D. MYERS M.D. Inc.
Obesity Treatment Center

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tillbaka till Fråga Helhetsdoktorn

Bertil Dahlgren, uppdaterat 2007-02-15