Hudsidan
 
 
Introduktion

Efterlysning:

20160418

Var kan jag köpa Rosenseriens proteinshampo? Det bästa shampo jag haft. 
Min hälsokostaffär i säger att denna produkt har utgått.
Varför i så fall och finns den att få tag i någon annanstans ?
MVH
E

Kommentar: Jag för frågan vidare om det är
några affärer kvar som har ett bra lager. Sedan
när hållbarhetstiden har gått ut kanske det finns igen eller att jag kan tipsa om en motsvarande produkt.

Bertil Dahlgren

Solning

Vitiligo

Ansiktsros

Mjäll Seborré

Alopecia areata/totalis

Urticaria
Alopecia androgenica ("manligt" håravfall)

Rodna

Vårtor Uppdaterad 2012-01-16

Kosttillskott

Frågor
och svar

Länkar
 

 

Introduktion

Huden är kroppens största organ och den förtjänar en egen informationssida. Det finns tipssidor för Psoriasis , Bältros och Acne.Det kommer frågor om andra hudproblem och sjukdomstillstånd till "Fråga Helhetsdoktorn" och ett urval avidentifierade typfrågor och nyttiga länkar samlas nedan. Många mediciner ger upphov till biverkningar från huden och här finner Du en lista över några mediciner som påverkar huden.
 
Solning. I norden har vi en relativt kort period med riktig sol. I vårt moderna samhälle får huden sällan chans att vänja sig vid solen på ett naturligt sätt. Ett bra sätt att skydda solen är med solkrämer och solskyddsmedel. Tyvärr har de flesta krämer och skyddsmedel innehåll av substanser som har ifrågasatts ur säkerhetssynvinkel.

Länk: http://www.testfakta.se

Det heller inte bra att använda en för tät solskyddskräm. Vi behöver  sol på huden för att kunna tillverka D-vitamin
Rosenserien har en ny kräm med miljömärkning med Svanen som också är ekologiskt certifierad.


Läs mer här

Solkräm


Om vitiligo: Min son som är 18 år har vitiligo och har haft det sedan 6 års ålder. De största fläckarna  är i dag på överarmarna och axlar där han inte tillåter att solen får skina. De fläckar som finns på armbågar ovansidan på axlar och baksidan på vaderna har återpigmenterats De har blivit mera fräkniga kan man säga. Vi har prövat olika naturmediciner gjort blodtester som skickats till USA och därefter fått naturmedicin men han är inte bra.

Svar: De flesta former av vitiligo är av autoimmun orsak och Du kan läsa mera om autoimmunitet  sidan: Inflammation
 

Jag föreslår med andra ord en behandling som i teorin liknar den som vid reumatism eller vid inflammatoriskpå tarmsjukdom. Denna likhet betyder inte att han kommer att få dessa sjukdomar men behandlingen som man kanske blir erbjuden på läkarmott är ibland kortison vid alla dessa autoimmuna sjukdomar. Vid Livshälsan använder vi oss av en behandling enligt den modell som Kjeldsen-Kragh m. fl. har forskat på vid reumatoid artrit och som finns redovisad under referenser. Denna behandling kräver både tid och engagemang men ofta får man även en förbättrad grundhälsa på köpet. När det gäller en ledsjukdom tipsar jag om att man kan prova en fasta och sedan en glutenfri vegankost med kosttillägg och att man utvärderar kosten för att se om man blir så bra så att man väljer att fortsätta med den. Kosten är ju då en mera medicinsk behandling och det kan bli tråkigt i längden. När det gäller vitiligo tar det ännu längre tid och det gör att det är svårare att utvärdera resultatet. Med andra ord kan det vara svårt att äta en kost som innebär en stor förändring när man kanske inte ser resultatet förrän om ett halvår.

Det är viktigt att man sätter sig in i vad komplementär medicin innebär. Ett enklare steg kan vara att man ser till att ha en bra grundkost och lägger till mineraler och vitaminer som man vet har betydelse för immunsystemet, t.ex. B12, zink, magnesium och selen.Bertil Dahlgren

Om ansiktsros (acne rosacea)
Jag är en kvinna på 65 år som för ca 3 år sedan blev för första gången röd och uppsvullen i ansiktet och fick då diagnosen ansiktsros. Det uppstår 3-4 gånger/år och börjar alltid vid ett öra för att sedan sprida sig över kinden och mot näsan. Nästa gång det uppträder börjar det vid det andra örat, så det kommer alltid växelvis. Jag får ingen feber och ingen klåda. Det är ömt vid beröring, men gör inte ont annars. Vid dessa tillfällen äter jag Dalacin 150 mg, 40 tabletter 3gånger/dagligen och det har alltid fungerat bra, det bleknar och försvinner. Sista gången var det betydligt besvärligare än förut. Det tog längre tid innan antibiotikan började verka, men det kanske beror på att det bara är ca 3 veckor sedan jag avslutade den förra  antibiotika-kuren?Hoppas du kan komma med något bra råd vad jag skall göra, jag mår hemskt dåligt när jag  ser ut så här och vill inte visa mig ute.

Jag arbetar helst med en kombination av vanliga läkemedel och naturmedel och hon skulle kunna prova Elyzolkräm för underhållsbehandling och för att stärka immunsystemet dessutom tillämpa metoderna som står under: Infektion
Jag möter en hel del människor som har rosacea som bidiagnos och som blir bättre av bara farten när man går igenom en hälsohemsbehandling. Tyvärr vet jag inte hur man lyckas med mera besvärliga former men berätta gärna senare hur det går så att vi får samla kunskap. Att använda Tea-tree oil i stället för Elyzolkräm kan nog vara minst lika effektivt (och dessutom receptfritt) men det kan föreligga en risk att utveckla eksem)
Bertil DahlgrenUrticaria
Hej. Jag undrar vad köldallergi är och hur det yttrar sig och vad det finns  för behandling, har det samband med tung-metaller i kroppen, amalgam?
                           NN
Svar: Det är vanligare att man anväder beteckningen köldurticaria eller urtikaria i medicinsk litteratur. Det har med immunsystemet att göra och det går att få bra resultat men häloskostbehandlingar och/eller akupunktur. Detta i likhet med andra allergiska manifestationer.
En bra sammanställning finns att läsa på FASS läkarbok under  "nässelutslag och nässelfeber"

Tillståndet brukar vara långvarigt, ofta kan det gå flera år innan en förbättring
sker om man inte behandlar tillståndet.

Kroppsansträngning kan utlösa tillståndet och blodtrycksfall kan ske  i så uttalad grad att man svimmar. Om denna kroppsansträngning består i att man simmar  kan tillståndet dessutom bli livshotande på flera sätt utöver den allergiska chock som kan utlösas. Den förekommer ibland när man tar ett allergiframkallande läkemedel eller födoämne i samband med en  efterföljande kroppsansträngning. Köldurtikaria utlöses av snabba temperaturfall. Risken för snabbnedkylning är störst sommartid vid bad.  Varje år sker oförklarliga drunkningsolyckor. En del av dessa misstänks bero på köldurtikaria. Tillståndet beror ofta på en autoimmun reaktion. Cirka 50% av patienterna har en värmekänslig faktor i serum som passivt kan överföras till frisk person.

Vid allergibehanlingen ingår ofta olika nivåer på fastekurebehandlingarna och det är  sannolikt den värmekänsliga faktorn som påverkas och liknande ämnen i blodet.

Vid fastan bryter man ner en del ämnen i kroppen och försöker styra nedbrytningen (reningen eller utrensningen som man i amatörkretsar kallar faste-effekterna.)

Behandling med antihistaminpreparat men man bör även ha kortiontabletter till hands om man skulle få svullnad och utslag som sitter på insidan i halsen och i strupen. Även akupunktur och C-vitamin har en  antihistamineffekt.
                BD
Mjäll och seborré (sjukligt ökad avsöndring från talgkörtlarna under  bildning av torra feta sköra fjäll). Som "vanlig" vanlig medicin kan man använda Selsun (används även vid en svampinfektion i huden (pityriasis  versicolor) som uppträder i form av brunaktiga, lätt bortskrapade  fläckar och som troligen orsakas av en jästliknande svamp) eller Selukos.
Det kan finnas många orsaker till att hårbotten och håret inte befinner sig i balans: Stress, magproblem med försämrat näringsupptag, psykiska eller hormonella problem, torr luft och kvarliggande svett kan vara några orsaker. Täta hårtvättar och starkt, kemiskt schampo kombinerat med bristfällig sköljning ökar risken för mjällbildning.

Naturligt förekommande i hårbotten  är en svamp som heter Pityrosporum ovale. Allvarligare mjällproblem beror ofta på att svampen finns i onormalt stora
mängder eller att man är överkänslig för svampen. Balansen i den mikrobiella floran i hårbotten har störts. En annan faktor som spelar in är hur mycket fett som produceras i hårbotten och hur detta är sammansatt. Ofta intar vi i norden mycket av de mättade, animaliska fetterna.

Seborréär en annan typ av mjällsjukdom. Den ger problem som är en blandning av
fet hårbotten och mjällbildning. Talgkörtelproduktionen ökar kraftigt och man får en stark mjällbildning. Allvarlig Seborré kan dessutom orsaka skallighet eftersom hårbildningen stryps helt eller delvis. Seborré är vanligt i Sverige vilket anses bero på den sparsamma solbelysningen och att vi äter fel sorts fett i för stora mängder. Boten är solljus, omläggning av dieten och eventuellt tillskott av de nyttiga fleromättade fettsyrorna. också antibakteriellt så att infektioner inte uppstår i den irriterade huden. Det finns även specialschampon som angriper svamp i hårbotten.
I hälsokostbutiken hittar Du schampo som innehåller svampdödande växtolja, Tea Tree Oil.

Alopecia areata/totalis Se under "Inflammation"

"Manligt håravfall", Alopecia androgenica
Propecia är nu godkänt som det första läkemedlet att tas i tablettform vid behandling av manligt håravfall. Propecia innehåller som aktiv substans finasterid som sedan september 1992 finns registrerad i en fem gånger högre dos för behandling av benign prostatahypertrofi (Proscar). För
behandling av manligt håravfall har sedan tidigare ett utvärtes medel, Regaine (minoxidil), funnits tillgängligt.En undersökning om hur väl föräldrar skyddar sina barn mot solljus visar
att medvetenheten har ökat och att föräldrar i högre grad skyddar sina
barn. Trots detta har dock exponeringen för solljus ökat under den senaste
10-årsperioden. Nya fynd etablerar direkt samband mellan solljus och hudcancer: För allra första gången har amerikanska forskare kunnat etablera ett direkt
orsak-verkan samband mellan ultraviolett strålning och malignt melanom.

Rodna, ansiktsrodnad
Jag har stora problem med ansiktsrodna.  Jag kan bli kraftigt knallröd i ansiktet i flera olika situationer. Jag har provat mediciner som Sobril och Fontex men inte fått tillräcklig hjälp. Det har blivit bättre men tyvärr gick jag upp i vikt av tabletterna. Finns det någon terapi som jag kan gå på Jag har hört talas om en operation för detta men jag vet att den kan  ge negativa biverkningar.  Skulle också tycka det vore kul att komma i kontakt med någon med samma problem.
"Tomaten"

Svar, ja om jag träffar någon annan som är intresserad av att få kontakt på samma sätt så kan jag försöka förmedla kontakten. Jag är annars återhållsam med sådan "förmedling" eftersom det gäller strikt läkartystnadsplikt både beträffande svar och e-postadresser. Jag får frågan rätt ofta och jag får koncentrera mej här till komplementärmedicinska metoder. Om man har en obalans i cirkulationssystemet som vid rodnad kan man gärna prova akupunktur:  Akupunktur
Det har även effekt på nestämdhet och kan vara ett komplement till behandlingen med antidepressiva medel.
Man ska inte operera annat än i yttersta undantagsfall. Det är riskabelt och jag har mött flera personer som ha fått rejäla besvär efterår. Det är också nya läkemedel på gång som kan användas. Qi Gong/mental träning och avslappningsträning med andningsteknik är effektiva. Stress
För de som rodnar och svettas överdrivet har man tidigare gjort en operation som kallas sympatikotomi då man går in och bränner av nerver som styr svett- och blodkärlsvidgning. 
Det är dock risker med oparationen så man gör den inte så ofta. Det finns t.o.m. en patientförening för de som har fått problem efter operationen. Förutom mot handsvett så utförs denna operation även mot bland annat ansiktsrodnad. http://home.swipnet.se/sympatiska/index.htm
Ville slippa rodnaden - dog av operationen.  Artikel i Aftonbladet 2003-03-16


Vårtor
Vårtor utbrett problem bland svenskarna 60 procent av svenskarna har haft vårtor i familjen enligt en ny undersökning av Svenska Gallup1. Undersökningen visar också att behandlingen av vårtor hittills varierat. Svenskarna har försökt ta bort vårtor med allt från kloka gummor till fläsk. Nu lanseras Wartner på Naturapoteket, en ny metod som innebär att du själv snabbt kan ta bort vårtor genom att frysa dem.

Pressmeddelande wartner.pdf 100kb PDF-dokument


Metansyra
Metansyra, även kallat myrsyra, kan ta bort vårtor. Metoden används vid fotvårdsmottagningen Vårtakuten i Hedemora, där man rapporterat goda resultat. Den kan även beställas per postorder. 92 procent av vårtorna försvinner inom tre veckor, jämfört med 6 procent hos placeobgruppen. Det visar en indisk studie av 100 personer med i genomsnitt 5–6 vårtor vardera. 
Det finns också flera huskurer mot vårtor, till exempel tea tree-olja, citron, äppelcidervinäger, ättiksyra och såpa. 
Kontakta sjukvården om inte vårtorna försvinner efter den behandlingstid som rekommenderas på det preparat du använt. Likaså om du har diabetes och får problem med fotvårtor, om vårtan är sårig, blödande och inte vill läka eller om huden runt vårtan är röd och varig.
www.vartfri.se

Ordinationsmall och lathund: vartfri.htm


Översikt över kosttillskott för bättre hårväxt


kosttillskott för huden
Det finns ett flertal kosttillskott och bara ett fåtal bygger på kontrollerade, vetenskapliga studier. 
1 Inversion Femme. 

Frågor och svar

Zonase

Tidigare publicerad i Året Runt under "fråga doktorn om naturmedel"
2007

Hej, kan jag använda Zona när jag är gravid eller ammar?
”mamman”

Svar:
Zona är registrerat som en kosmetisk produkt och inte läkemedel
eller naturläkemedel. Kosmetiska produkter ska vara granskade
så att de inte innehåller ämnen som kan vara farliga vid graviditet
och amning. Man får heller inte göra påståenden om kosmetiska
produkter på samma sätt som med läkemedel men krämen har en
mjukgörande funktion och kan hjälpa till att lindra besvären vid många tillstånd där man har en överproduktion av döda hudceller, t.ex. vid eksem och psoriasis. Krämens verksamma ämne är enzymet zonase som finns naturligt i laxrom. Dess effekt på torr och narig hud upptäcktes vid en fiskerifabrik där arbetarna fick ovanligt fina händer trots att de hade ett arbete som var känt att lätt ge upphov till eksem och nariga händer. Enzymens uppgift är att bryta ner äggskalet utan att skada laxynglet och det kan också lösa upp hornlager som bildas av döda hudceller. Enzymet verkar inte skada levande celler och kan användas dagligen på alla hudområden på kroppen, även i ansiktet. Vid tester har krämen ej visats ge några allergiska reaktioner och den innehåller inte parfymer eller färgmedel. Det verksamma ämnet zonase tas inte upp i kroppen på något sätt utan verkar bara lokalt på huden. Man kan således rekommendera den för användning även under graviditet och amning.
Bertil Dahlgren


Tillbaka till Helhetsdoktorn


Bertil Dahlgren, uppdaterad 2013-06-12