Fett tips och svar från Helhetsdoktorn

 
Inledning

Översikt

Linfrö
Krillolja
Sälolja



Frågor och svar
Nya rön

Fisk bra för barns hjärnor. Artikel i Lancet

Bra även vid övervikt



Kvicksilver Transfett

ADHD

Länkar

Inledning
De senaste åren har det skett stora forskningsgenombrott i förståelsen av många tillstånd som bland annat dyslexi, dyspraxi, DAMP/ADHD, autism, olika typer av depression och schizofreni.

Björn Åkesson, avd. för industriell näringslära och livsmedelskemi, Kemicentrum, Lund

Är fiskolja bra vid ledgångsreumatism ? Av flera anledningar har man undersökt om tillförsel av fleromättade fettsyor kan lindra ledgångsreumatism. Efter tillförsel av fiskfettsyror (n-3) producerar vita blodkroppar den ofarligare leukotrien B5 i stället för leukotrien B4. Vidare produceras lägre mängder av andra inflammationsstimulerande hormoner, cytokiner, efter tillförsel av fiskolja. I en behandlingsstudie fick drygt tjugo patienter med stabil ledgångsreumatism äta 10 gram fiskolja per dag i sex månader och de jämfördes med en patientgrupp som fick 10 g olja utan fleromättade fettsyror. I fiskoljagruppen minskade konsumtionen av värktabletter signifikant. Efter tre månader sågs även lägre aktivitet av sjukdomen.  Slutsatsen från denna och andra studier är att fiskolja har en liten inflammationshämmande verkan, som framförallt resulterar i lägre konsumtion av värktabletter. Möjliga effekter vid längre tids behandling är inte kända. 


Egen kommentar: Vid denna studie från 1997 användes ca 10 ggr högre dos än den som vanligen rekommenderas. Vissa modernare sammansättningar har visats ge högre effekt. En effekt i samma storleksordning har visats med 0,05 gram, (50 mg) musselolja, Lyprinol. Således viktmässigt 200 ggr mindre dos.
Det finns nu 5 år senare inte några negativa långtidseffekter kända utan fler fördelar i form av skydd för hjärta, kärl, ögon och nervsystem mm framkommer. 

Översikt över tillskott med nyttiga fettsyror
Namn per kapsel/dos GLA "O6" E-vitamin Omega 7 Omega 3 Omega 9 Omega 6 CLA
                 
Efamol
Jättenattljusolja
1g 80 mg
8%
20          
Jättenattljus
Vitalia
0,5 g
(linolsyra 0,35g)
50 mg
10%
10mg
(d-alfa)
         
Jättenattljusolja
Baltex Natural
0,5 g
(linolsyra 0,35g)
50 mg
minst 9%
10mg
(naturligt)
         
qarma
Receptmall
0,5 g 50 mg 1,6 mg
(naturligt)
         
Gurkörtsolja   20-26%            
Glandin-25                
Svartvinbärsolja   14%            
Anjo Omega-3  500 mg       38%  totalt av fettsyrorna
18% EPA 
12 % DHA.
     
Efanatal
Receptmall
558 mg 30 mg 5 mg   DHA 61,5 mg
EPA 14 mg- Arakidonsyra (AA) 5 mg
     
Envita omega-3E 0,5g
0,472g omega
0,173g omega-3
  7,5mg   35% totalt av fettsyrorna
EPA 51%
DHA 34%
Andra 15%
     
Eskimo-3 500 mg samt
flytande.
      Stabil, lågkoncentrerad olja      
eye q
Receptmall
500 mg samt flytande 10 mg 1,6 mg   93 mg EPA
29 mg DHA
(EPA/DHA 4:1)
     
Flytande
Triomega
Rek dagsdos 5 ml som ger ca 1,6 g omega-3-fettsyror   78 mg naturliga E-vitaminer /100g   35% totalt av fettsyrorna
EPA 50%
DHA 35%
Andra 15%
     
Friggs Omega-3 500 mg

samt 150 ml flytande förp.

  1 mg/kapsel
20 mg/100ml
  35% totalt av fettsyrorna
varav:
EPA 18%
DHA 12%
     
Fritt Flyt Omega-3E  dagsdos
2 kapslar = 1000 mg
  30 mg   620 mg Omega-3
Omega-3 fettsyrorna består av:
 320 mg EPA (52%)
 210 mg DHA (34%)
 90 mg andra n-3 (14%)
     
Lipolar Balans 500 mg
samt 200 ml
flytande förp.
0,7g/100g 0,2g/100g   EPA 13,8g/100g
DHA 9,5g/100g
    2,2 g/100g
Maxi Omega-3
300 mg omega-3

1 mg

DHA 120 mg
EPA  180 mg



Mumomega
pregnancy
Receptmall
750 mg:
fiskolja 600mg
jättenattljus 150mg
15 mg 2,8 mg   DHA 300 mg
EPA  42 mg
AA    8,4 mg
DPA 8,4 mg
     
Pikasol
Pikasol Forte
0,5g
1,0g
  360mg/100g   70%
EPA+DHA=84% 
50% EPA (eicosapentaensyra)
35% DHA (docosahexaensyra)
 Ca. 15% andra n-3 fettsyror
     
Omega-Max 1g       35% totalt av 
fettsyrorna
     
Pharbio Omega-3
Receptmall
1g

antioxidationsmedel (tokoferoler) utvunnet ur sojabönor
70%
EPA 35%, DHA 22%, DPA 5%
och andra viktiga omega-3 fettsyror 13%



CLAone 800mg             640 mg (isomererna c9, t11 och t 10, c12)
Tonalin CLA               600 mg
Twinlab CLA               600 mg
Linfröoljor (Eng Flax oil) mm
Flax oil Complex 1 msk (14 ml)       6,2 g 2,04g 1,81g  
The Essential Woman 1 msk (14ml) 100mg     5,115g 1,488g 2,33g  
Havtornsolja
Membrasin
Havtornsextrakt
Receptmall
500 mg
Mättade 110
Enkelomättade  210
Fleromättade 150
    100 mg        
Mucopen
Havtornsextrakt
Receptmall
1000 mg
Mättade 295
Enkelomättade  642
Fleromättade 55
  1 mg 330 mg        
Krill olja
KRILL OLJA – SANPHARM 500 mg   d-alfa Tokoferol: 0,27 mg   Omega:-3 150 mg
EPA: 75 mg
DHA: 45 mg
42,5 mg 10 mg  
Sälolja
Inuitt Selolje
receptmall
500 mg       Total omega-3 23%
varav:
EPA 6.9 %
DHA 9.5 %
DPA 5,8 %
     
Omega-3 Sälolja receptmall 1000mg       omega-3 224 mg
varav:
EPA 76 mg
DHA 106 mg
DPA 52 mg
     



















 
 
Kokosolja
Namn  Mättade fettsyror                                     Enkelomättade fettsyror                            Fleromättade fettsyror                               Transfettsyro  
Cocosa Extra Vigine  92,33 % 6,12 %    1,49 % <0,1 %  
Cocosa Pure 94,28 %  4,88 %  0,77 %    <0,1 

Länk till Cocosa kokosolja
 
 

Linfrö:

Linfröet har rad positiva effekter på hälsan. Flera vetenskapliga studier tyder nu på att ett regelbundet intag också kan skydda mot cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Bröstcancerpatienter som åt muffins bakade på linfrön under en månad kraftigt minskade bildningen av metastaser. 

De kan också hjälpa kroppen att sänka förhöjda kolesterolvärden. En undersökning vid universitetet i Toronto visade att kvinnor som äter tre matskedar linfrön om dagen kan sänka sina nivåer av skadligt kolesterol med åtta- tio procent. 
 

  • Linolensyran kan omvandlas till fettsyrorna EPA och DHA och utgör ett förstadium till dessa.
  • Linolsyra omvandlas i kroppen till fettsyran GLA.
 Ett oljetillskott är viktigt för vegetarianer som inte äter fisk och därmed får i sig små mängder omega-3-fettsyror alls. 

Linfrö innehåller totalt sett bl.a. 30-40 % fet olja, rik på  fleromättade syror. Okrossade linfrön är emellertid små och motståndskraftiga så de passerar i stort sett opåverkade genom kroppen. Ytterst finns det slemämnen som har en milt laxerande verkan men oljorna sitter innanför skalet så dem kommer man inte åt.  Om man krossar eller mal dem kommer man åt de nyttiga fetterna. Dessa fleromättade fetter är känsliga för luftens syre och oljan härsknar lätt. Denna process börjar omedelbart när fröet har krossats så man bör inte spara krossade frön mer än några timmar i kylskåp. 

Men linfrön är inte enbart och alltid nyttiga. På liknande sätt som bittermandeln innehåller de giftiga ämnen. Dessa ämnen bryts visserligen ner relativt snabbt och lagras  inte i kroppen men man bör inte inta mer än 30-50 g malda eller krossade linfrön per dag.  På samma sätt som med bittermandeln får man räkna med att barn är känsligare.

Det problematiska ämnet, glukosiden linamarin, finns inte med i den raffinerade, kallpressade oljan.

Somliga rekommenderar att man använder en elektrisk kaffebönskvarn för malning av fröna. Denna får då inte gå för länge för då kommer det onödigt stor mängd syre från luften till de känsliga fetterna. Vill Du ta linfrö som kosttillskott rekommenderar jag att Du tar dem krossade och som ingrediens i en gröt. Värmebehandling inaktiverar också  en del av de giftbildande ämnena i linfröt. Grovkrossade i gröt har man också mindre inverkan av luftens syre. Linfröna har en  nötaktig smak och kan användas som tillsats och karaktärsgivare i bröd och i olika maträtter. Det går bra att baka bröd och muffins på mjöl gjort av linfrön, men späd då med vanligt vetemjöl också. Vill Du försäkra Dig om ett högt intag av de nyttiga fettsyrorna kan det då vara praktiskt att använda även andra livsmedel och ev kosttillskott som innehåller essentiella (viktiga) fettsyror.



Krill Olja

 De essentiella fettsyrorna bildas av mikroskopiska havsalger. Dessa blir föda åt djurplankton som krill. Även i de rena haven förekommer det en del miljögifter och man kan komma runt detta genom att rena oljorna. Ett annat sätt är att utnyttja en olja som ligger längre ner i näringskedjan, dvs man nyttjar en olja direkt från fiskens föda som krill. 
I Sverige finns krill olja som utvinns från krillarten Euphausia Superba från de rena vattnen kring sydpolen. Den innehåller förutom det som redovisats i tabellen ovan även  fosfolipider och antioxidanter. Tack vare det faktum att oljan kommer längre ner i näringskedjan kan man behålla många av de naturliga beståndsdelarna i en marin olja,
Fosfolipider kan förbättra upptaget och minskar även risk för uppkördhet och rapningar som en del känsliga peroner kan drabbas av om de intar större mängder av marina oljor. 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Krill Om Krill i den fria encyklopedin



Sälolja med DPA
Sälolja kan ha fördelar fördelar framför andra omega-3-rika oljor. Liksom fiskoljan är den mycket rik på omega-3 och består, precis som fiskolja, av fettsyrorna EPA och DHA. Säloljan innehåller även den högre halter av  DPA. Säloljan har i studier visat sig vara mycket bra vid reumatism, ledbesvär och inflammatoriska tarmsjukdomar (IBS ) 
 Vid problem med fiskolja, t.ex. allergier och reaktioner från matsmältningsapparaten kan ett av alternativer vara att testa sälolja.


Frågor och svar

1. Risker med fetttsyratillskott?
Hej!
Åt en period  naturmedlet Femal pga PMS problem och fick mycket god effekt av det. Fick dessvärre en kraftig reaktion (häftigt blodtrycksfall) och har inte velat använda detta mer (pollen ingår). Har hört att linfröolja ska ha liknande positiv effekt mot PMS och åt även det en period i form av linOmega från Donsbasch. Upplevde då först att jag blev väldigt pigg och det kändes bra. Efter ytterligare ett tag började det kännas som om hjärnan gick på "högvarv" och jag kände mej allmänt konstig. Nästan som om tankarna började leva sitt eget liv. Ska tillägga att jag är psykiskt stabil och har inga problem på det planet.Jag har noterat att jag reagerar lite liknande när jag äter mandel, med en slags allmänpåverkan i form av att jag får svårt att hålla tråden, svårt att prata ordentligt vilket jag först på senare år kopplat till att det kommer när jag
ätit mandel. Nu till min fråga, har du hört någon med liknande reaktioner av linfröolja? Jag är även gräspollenallergiker med hösnuva och ögonbesvär främst. Kan det finnas något närbesläktat mellan gräspollen och linfrö eller har det inget alls med allergi att göra utan mer en effekt av att hjärnan "sätts igång" av omega 3? Hur som helst är jag också intresserad av om det finns andra alternativ om nu inte linfröolja är aktuellt vad gäller PMS? Har även blivit rekommenderad Efamol, jättenattljusolja, men backade då jag såg att de var tillverkade i England och innehöll gelatin (galna-ko-sjukan). Kanske överdrivet försiktigt. Jag är tacksam för dina synpunkter angående
ovanstående problem!

Svar: Fettsyratillskotten är inte 100% rena oljor utan de innehåller mer eller mindre halter med proteiner som kan ge allergiska reaktioner.

När det gäller allergi mot en växt tål de flesta oljan som  är tillverkad av växten. De som har en kraftig allergi kan dock reagera på mycket små spårmängder.Detsamma gäller t.ex. pollenpreparatet Cernitol som tolereras väl av de som har hösnuva utlöst av pollen.

De som är allergiska för gråbo kan dock regera på solrosfrön, speciellt under "gråbosäsongen".  Detta sker genom sk. korsallergi, dvs proteinet liknare det som man är allergisk mot. Jag har inte hört att någon har reagerat mot solrosfröolja men ska följa upp det. Solrosfrön ingår i samma växtfamilj som gråbo, dragon och malört. Solrosfröoljan som man köper i den vanliga livsmedelhandeln är ofta renad genom industriella processer för att få lång hållbarhet och passa i frityrbad mm. I samand med dessa industriprocesser kan det i stället bli andra negativa effekter för oljan som ökad halt av transfettsyror mm. 


Kommentar om Efamol:
Det är ytterst ovanligt med allergiska reaktioner på Efamol, näst intill obefintliga. Utifrån de kliniska studier man gjort på Efamol, har mycket få biverkningar noterats. De som noterats är milda och snabbt övergående mag-/tarmbesvär.  Och precis som du skriver är det många allergiker och personer med eksem som får lindring med hjälp att ett fettsyra tillskott.
Kommentar om gelatinkapseln:
Vad gäller gelatinet tillverkas det åt Efmol i England av Scherer i Schweiz. De ger följande garantier för ett riskfritt gelatin med avseende på BSE.
 … Gelatinet är godkänt som riskfritt av WHO (Världshälsoorgansisationen). Vid framställningen behandlas gelatinet i en alkalisk (basisk) process, som idag är den mest effektiva metoden att tillintetgöra prioner (BSE). Provtagningar görs kontinuerligt med avseende på BSE-smitta. Gelatinet framställs av material som enligt EU-kriterier anses som riskfritt.
 Det går det helt ypperligt att trycka ut oljan ur kapslarna. Ett litet tips är att lägga kapslarna på ett fat i exv skafferiet över natten. Då är de mycket lättare att ta hål på.
Sara Johansson,  MaxMedica Naturläkemedel AB

Kommentar om Femal Balans.
I Femal Balans är Royal Jelly borttaget efter att en studie på bidrottningsgele visat att det inte har någon effekt + att det finns en allergirisk. Femal Balans bör vara ett säkrare alternativ. Femal Balans har lika hög renhet och allergisäkerhet som Cernitol. Se ordinationsmall: 
http://www.helhetsdoktorn.nu/lathund/femal.htm



2. Kan jag äta lecitin om jag inte tål sojaprotein? 

 Om du är en extremt känslig sojaallergiker avråder livsmedelverket dig från att äta produkter där lecitin ingår. Lecitin utvinns ur sojabönor och används som emulgeringsmedel i bl a margarin  och choklad. I sojalecitin (E 322) kan rester av sojaprotein påvisas, men i slutprodukter som margarin och choklad blir halten sojaprotein så liten att den inte kan mätas. Man kan inte utesluta att extremt sojaallergiska personer skulle kunna reagera på sådana små restmängder i t ex choklad.  Lecitin tillverkas inte längre av ägg, vilket tidigare var fallet. Importerar Du däremot kosttillskott med lecitin från utlandet får man räkna med risken även för äggallergi.



3. Fiskolja när man är kraftigt allergisk?
Hej, min fråga är; om man är allergisk för fisk. Kan alltså absolut inte ens känna doften av fisk-os utan att få en allergiattack. Kan man då ändå äta Omega vitamin tabletter så man får dessa vitaminer i sig.? 
Tacksam för svar!

Svar
Hej, det man kan göra är att ta kontakt med en läkare som gör ett sk. pricktest med den aktuella kapseln. I de flesta fall med högrenade oljor går det bra. Sedan är det en fråga om hur jämn kvalitet man kan ha på tillskottet. Denna fråga måste man sedan efter diskussion med Din läkare ställa direkt till det aktuella företaget. Se exmpelvis listan till några leverantörer nedan. Det kan då även komma råd om att Du ska testa varje ny förpackning, rimligtvis inte genom pricktest men genom att stryka oljan på tunn hud och smaka på den försiktigt de första doserna. 



Läs mera om riskerna med industribehandlade oljor:

Sesamfrön: Kan vara korsallergi mot björkpollen. (Anekdotisk, fallrapportering, icke bekräftad utöver detta fall)

Gunnar Lindgren har också en artikel i PDF- format som alla allergiker bör studera:
gunnarlindgren.com/matfettoallergi.pdf  Länken fungerar inte för närvarande men jag planerar en uppdatering under våren 2024. 

Sammanfattning av några viktiga punkter:

  • Margarin och fleromättade fetter ger allergier hos barn.
  • Transfetter, transfettsyror ger allergier.
  • Industiarbetare inom fettindustrin utvecklar yrkesallergier.
  • Barn med atopiskt eksem hade ätit mera margarin.
  • Dessa metaller används vid margarinframställning: Aluminum, järn, krom, koppar, magnesium, mangan, molybden, nickel, palladium, platina, silver, zirkonium. Resthalten av nickel kan ligga så högt som 10 ppt!!!!
Jordnötsolja: Rapport från Livsmedelsverket.
Det har diskuterats om jordnötsoljan skulle kunna utgöra en risk. Därför pricktestades 41 jordnötsallergiska barn med oljan. Inte ett enda barn reagerade och bedömningen var därför att jordnötsoljan i AD-droppar inte utgör någon risk för jordnötsallergiker.

Anmälan av oväntade reaktioner på oljor:
Anmäl  även till Miljöförvaltningen eller till kommunens miljö- och hälsoförvaltning, som i sin tur anmäler till Livsmedelsverket, oväntade allvarligare födoämnesreaktioner som om ni t.ex. köpt enligt innehållsdeklarationen glutenfritt (mjölkfritt, sojafritt, äggfritt etc.) mat och ändå får en reaktion som tyder på att maten innehöll det den inte skulle. Om ni anmäler, kan maträtten i fråga komma att analyseras ifall innehållsförteckningen skulle vara fel. 
Kommentar om Lyprinol, musselolja
I den patenterade framställningsmetoden av Lyprinol är proteinet 
borttaget, endast fettsyrafraktionen plus de naturliga antioxidanterna är kvar.
Bevisligen är det dessa två komponenter från musslan som gör att 
Lyprinol har effekt. Tack vare detta är allergirisken minimal, även för skaldjursallergiker.
Amning skyddar hjärtat
Amningen är kopplad till ökade halter av koleserol hos spädbarnet men senare till lägre halter i vuxen ålder. Dessa resultat visar att amningen kan ha betydelse för framtida risker att utveckla hjärt-kärlsjukdomar enligt en artikel i den engelska barnhälsotidskriften Pediatrics.  Resultaten kan också ha betydelse när man ska försöka förbättra dagens bröstmjölkersättningar. Våra bröstmjölkersättningar nu har sannolikt en felaktig fettsammansättning, anpassad till tveksamma råd som man vanligen ger till vuxna personer.

PEDIATRICS Vol. 110 No. 3 September 2002, pp. 597-608:
Infant Feeding and Blood Cholesterol: A Study in Adolescents and a Systematic Review 


Sveriges Konsumenter i Samverkan 
PRESSINFORMATION                   2002-11-20 
__________________________________________________________ 

Nya rön visar att övervikt och diabetes kan ha samband med råd om mindre fett i kosten - Konsumenter efterlyser uppdatering av kostråden 

- Allt för länge har vi utsatts för information om att minska på fettet och öka på kolhydraterna. Lanseringen av lätt-produkter, speciellt margarin, måste ifrågasättas. De snabba kolhydraterna rubbar insulinbalansen och kan alltså utlösa diabetes.  Därför efterlyser vi en översyn av de officiella kostråden i Sverige och vänder oss till den nye folkhälsoministern, Morgan Johansson, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan 

Vi har som konsumenter rätt till information, både korrekt och vetenskapligt underbyggda enligt FN dokumentet om konsumenträttigheter. Vi måste nu få rätt information för att kunna handla och äta på ett sätt så att vi kan värna om vår egen hälsa. Det är inte längre någon hemlighet att de stora folkhälsoproblemen med vår moderna västvärldslivsstil är övervikt och diabetes. Kosten har en betydande inverkan på hur vi mår, motionen också. Men varför ska vi äta fel för att öka behovet av att motionera bort den onödiga övervikten? 

Det syns helt klart att övervikten ökar mest i länder där man konsumerar mycket lättprodukter. Debatten internationellt och även nya forskningsrön pekar nu på att konsumtionen av bra fett bör ökas men snabba kolhydrater ska minskas. Man har även omvärderat vad som är bra fett och smöret kommer nu till heders igen, medan allt fler varnar för margarin och dess kemiskt förändrade fettsyror och andra tillsatser. 

Sveriges Konsumenter i Samverkan har därför låtit vår expert utvärdera nya forskningsrön och hur debatten går internationellt och överlämnar nu denna analys till folkhälsominister Morgan Johansson med en begäran om att kostråden i Sverige objektivt ska genomlysas och snabbt ändras, i syfte att hindra de stora folkhälsoepidemierna som övervikt och diabetes utgör. 

Dokumentet med utvärderingen finns att läsa på vår hemsida  https://www.konsument-forum.se/



CLA fungerar dåligt för diabetiker

Kosttillskott med CLA bidrog inte till minskad fettkvot för män med diabetes visar en aktuell avhandling av Ulf Risérus, vid enheten för klinisk nutritionsforskning  vid Uppsala universitet.  I en tidigare studie fick överviktiga män en minskning av bukfettet.  Fettsyrorna har också givit goda effekter på råttor som                  utvecklar diabetes. Bland annat ökade deras känslighet för insulin.

60 medelålders män med metabola syndromet undersöktes. En grupp på 20 män fick CLA  och 20 män fick  isomer av CLA, t10c12, som visat sig ge goda effekter hos   diabetesråttorna. Resten fick en placeboblandning med olivolja. I tre månader behandlades männen. Resultatet blev endast en tendens till minskat bukfett i båda de grupper som fick CLA, men detta kunde inte säkerställas statistiskt. 
 Fettsyran verkar inte ha någon positiv effekt alls, utan ska snarast undvikas, anser Ulf Risérus. 
 I studien ökade också flera markörer för oxidativ stress, som brukar ses vid exempelvis diabetes och förhöjdav  kolesterolhalter. Dessa ämnen ökade med nästan 600 procent i urinen efter behandlingen.  Det är unikt stora ökningar, men Ulf är osäker på vad det betyder.

Egen kommentar. Det är viktigat att inte ge renframställda tillskott utan man får ofta
problem när man försöker isolera enskilda näringsämnen. Ökningen av markörer för oxidativ stress kanske kan undvikas om man ser till att kombinera tillskottet med antioxidanter. Förhoppningsvis går man vidare med en sådan studie. Fleromättade fettsyror är mycket känsliga för oxidation. 

CLA förekommer i högre koncentration i EKO-mjölk
Ny avhandling om CLA.
Milk Fat Intake and Conjugated Linoleic Acid (CLA) Supplementation: Dietary Markers and Associations to Clinical and Biochemical Characteristics. 
  http://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:165885


Barnfetma

Fiskolja med hög halt av omega-3 värdfullt som tillskott vid barnfetma.

På Sahlgrenska Sjukhuset har man gett omega-3 tillskott till  25 barn och ungdomar med övervikt. Tilskottet motsvarar mängden i 70 gram sill. Läkaren Frida Dangardt har visat att riskerna att utveckla sjukdomar vid övervikt hos barn minskar när man ger ett tillskott med omega-3 fettsyror. Insulinresistensen minskar och det innebär att påfresningen på bukspottkörteln minskar. Detta anses fördelaktigt och har ansetts vara en faktor som skyddar mot utveckling av diabetes, en annan vanlig risk vid barnfetma. Frida redovisar resultaten vid en kommande disputation i juni.
2008-06-05



Kvicksilver, fiskfettolja och risk för hjärtinfarkt:

Man har antagit att kvicksilver, en högreaktiv tungmetall utan fysiologisk funktion i kroppen, kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Eftersom fiskkonsumtion är en huvusaklig källa till kvicksilverintag förutom från tandamalgam kan kvicksilverinnehållet i fisk motverka den hälsosamma effekten av dess omega-fettsyror. I en fall-kontroll studie utförd i åtta europeiska länder och Israel utvärderades kopplingen mellan nagelinnehåll av kvicksilver och docosahexaensyra (C22:6n-3 eller DHA) i fettväven med risk att utveckla hjärtinfarkt hos män. 684 patienter utvärderades i en ambitiöst upplagd studie av män som har haft en första hjärtinfarkt. Man jämförde resultaten med en kontrollgrupp på 724 personer. 

Man fann att tånagelkvicksilverhalten direkt kunde kopplas till risken att drabbas av en hjärtinfarkt och att fettvävs-DHA halten var omvänt proportionell mot risken. Slutsatsen var att höga kvicksilverhalter kunde minska den hjärtskyddande effekten av fiskolja. Mercury, Fish Oils, and the Risk of Myocardial Infarction
N Engl J Med Volume 347:1747-1754 November 28, 2002                                Number 22

Slutsats: Det kan vara klokt att välja fisk som har fångats i rena hav. Det vore också intressant att få ta del av analyser beträffande eventuella halter av organiskt kvicksilver i de fettsyratillskott som finns.

Bertil Dahlgren



Ingen risk från kvicksilver i havsmat

Ny artikel i Lancet 17:e maj 2003.

Tidigare har livsmedelsverken i ett antal länder varnat gravida för att äta vissa former av havsmat pga misstänkt risk med anledning av kvicksilver i maten. 

Nya forskningsresultat som har publicerats i denna veckas nummer av den kanske främsta medicinska vetenskapliga tidskriften, The Lancet,  tycks visa att denna farhåga var ogrundad.  Resultaten är är också i linje med tidigare studier utförda på ögruppen Seychellerna. Fiskkonsumtionen är mycket hög där då fisk av naturliga skäl utgör huvuddelen av födan. Man såg där inga tecken på försenad utveckling av nervsystemet hos yngre barn.

Denna nyare studie har utförts av ett forskningslag från Universitet i Rochester, USA, som har studerat 779-barn ingående i en barnstudie intitierad 1989/1990. Mödrarna konsumerade i snitt 12 fiskmål per vecka vilket är 12 ggr högre jämfört med den genomsnittliga fiskkonsumtionen i USA.

Fisken på Seychellerna innehåller samma koncentrationer av metylkvicksilver som fisk från oceaner i andra områden. Metylkvicksilverexponeringen bestämdes utgående från hårprover som togs under graviditeten. 

Man undersökte kognitiv förmåga, språk, minne, motorik och uppfattningsförmåga samt beteendefunktioner hos barnen vid 9 års ålder. Sammanfattningsvis såg man inte några tecken till risker för nervsystemet i studien. 

 Constantine Lyketsos från Johns Hopkins sjukhus i USA drar slutsatsen att det inte finns några skäl för gravida kvinnor att miska konsumtionen av fisk från haven. 

Egen kommentar: Essentiella fettsyror är viktiga för nervsystemet och kanske kan man få ännu bättre resultat genom att ge gravida tillskott eller havsmat som innehåller ännu lägre halter av miljögifter jämfört med fisken runt Seychellerna. Det finns uppenbarligen inte någon vetenskap bakom råden som har getts på en del svenska mödravårdcentraler om att man ska sluta äta fisk och sluta med sitt tillskott av omegaolja när man blir gravid. En brist på dessa fettsyror kan leda till sämre psykiskt utveckling hos barnen och sannolikt också bidra till en ökad risk för mamman att drabbas av depression och andra psykiska besvär i samband med graviditet och barnafödande.
Bertil Dahlgren

Fisk och skaldjur bra för barns hjärnor.
Barn till mödrar som regelbundet äter mycket fisk och skaldjur under graviditeten får en bättre utveckling av hjärnfunktionerna enligt en ny studie i brittiska läkartidningen Lancet. Man har befarat att kvicksilver i fisk från förorenade sjöar skulle kunna innebära en risk men enligt studien skulle då fördelarna överväga de eventuella riskerna. Gravida bör således inte avrådas från att äta fisk.



Transfett
Sveriges Konsumenter i Samverkan varnar nu konsumenter för alla produkter som innehåller härdade eller delvis härdade fetter, då de innehåller artificiella transfetter, som är en av riskerna för hjärt- kärlsjukdomar. Den europeiska Livsmedelsmyndigheten EFSA har uttalat att transfetter kan förorsaka hjärt- kärlsjukdomar. Det fastställda gränsvärdet är 4,4 gram för kvinnor och 5,6 för män, vilket bevisar att konsumtionen av transfett är riskfylld och ska begränsas. Även WHO varnar och flera myndigheter rekommenderar lägsta möjliga intag då risken aldrig kan bli noll.

DHA-rik olja från mikroalger. 
Fiskarna kan inte själva tillverka DHA och EPA utan dessa fettsyror kommer från mikroalger. Det finns även ett kosttillskott som direkt baseras på mikroalger. Läs mera (bara på engelska) om Nutrinova

ADHD
Flera studier visar på effekter med fiskolja vid ADHD. 
Se en aktuella studie och pressrelease: Rätt sorts fett - direkt hjälp vid ADHD och inlärningsproblem!
Eye q ökar barns kapacitet i skolan

Fiskolja  dödar tumörceller

Omega 3-fettsyran DHA dödar tumörceller från den aggressiva barncancerformen neuroblastom, visar provrörsförsök vid Karolinska institutet. Fyndet kan bana väg för kliniska studier där fettsyran testas i kombination med cytostatika.



Tillbaka till Helhetsdoktorn

Bertil Dahlgren, uppdaterad 2024-01-23