Svavel, tips från Fråga Helhetsdoktorn 
 
Introduktion

Frågor och svar


Länkar
 

 

Introduktion
Svavel är ett grundämne som ibland förekommer fritt i naturen. Det är således känt sedan urminnes tider och har använts som många andra naturligt förekommande mineraler i tradtionell folkmedicin och bland naturfolk. I ren form är det ett ljusgult, luktlöst, bräckligt, fast ämne som är olösligt i vatten. Om man köper det i lös vikt är det vanligast att man köper ett fint, sublimerat pulver, svavelblomma
------
"Skaffa hit renande svavel och tänd en eld så vi kan rensa luften hallen!  Och be sedan Penelope komma hit... 
Homeros: Odyssén; 800-talet f. Kr. - 
------
Svavel är ett livsviktigt grundämne och ingår som
spårämne i fett, kroppsvätskor och skelett.  Det är essentiellt som mineral, dvs livsviktigt och finns i kroppens alla vävnader och krävs bland annat för bildning av viktiga bindvävskomponenter som brosk, senor och kärlväggar.

Kosttillskottet MSM, metylsulfonylmetan, är en svavelförening som förekommer naturligt i vår kropp och i våra vanligaste livsmedel. Det är idag ett av USA:s snabbast växande kosttillskott.

Svavel är oumbärligt vid tillverkning av broskvävnad, vars fasta elastiska konsistens är särskilt anpassat att ge kroppen stadga.  Ett flertal studier har påvisat att svavelnivåerna i våra vävnader av olika anledningar kan variera kraftigt. Ett dagligt tillskott av MSM förser kroppen med naturligt och lättupptagligt svavel. 

 Lågt svavelinnehåll i tillagad mat: 
 Färska grönsaker, frukter, kött, fisk och mjölk är rika på MSM. Vid tillagning, uppvärmning och torkning av mat förstörs dock ofta svavelinnehållet. När vi blir äldre minskar dessutom koncentrationen av  svavel och MSM i kroppen. Av dessa anledningar kan ett dagligt tillskott
ha stor betydelse.
 

Frågor och svar

Fråga, Glucomarin: (Tidigare publicerad i Året Runt nr 30 2003)
Jag har under några år tagit glukosamin som hälsokost mot mina artrossmärtor i fotleder och knän. Nu har jag fått förmaksflimmer för vilket jag tar Waran och Lanacrist. Glukosamin finns ju nu på apotek under ett annat namn. Som hälsokost finns nu Glucomarin som motsvarar Glukosamin. Nu undrar jag om kan ta Glucomarin tillsammans med Waran och Lanacrist? 
Tacksam för svar

Svar: 
Glukosamin visade sig vara så verkningsfullt så det fick inte säljas
längre som kosttillskott. De medel som fanns i hälsokostbutikerna
är inte riktigt samma ämne som man nu kan köpa på recept eftersom
hälsokostmedlen även innehöll svavel, ett ämne som också har betydelse
för broskbildningen. 

Glucomarin innehåller flera olika ämnen som har positiva effekter på uppbyggnaden av nytt brosk mellan lederna. I hajbrosk finns en naturlig källa av glukosamin (9%) samt ett liknande ämne som kallas kondroitin (17%). Dessa ämnen har visats ge minskad värk och ökad rörlighet hos personer med artros och antas även stimulera nybildningen av brosk i lederna. 
Glucomarin är registrerat som kosttillskott och ska då kunna intas tillsammans med läkemedel med minimala risker. Dock är det relativt nytt på marknaden och innehåller även låga doser av Glukosamin. Waran och Lanacrist är känsliga läkemedel där för höga eller låga doser kan ge upphov till risker och biverkningar. Du kan dock kombinera dessa läkemedel med Apotekets Glukosamin och be gärna läkaren skriva ut ett recept vid nästa besök. Apotekets medel innehåller dock inte svavel och det går utmärkt att kombinera apoteksmedlen med Glucomarin.
Tillverkaren Vitalas rekommenderar dessutom kombination med
omegaolja för lederna men jag vill påminna om att det är viktigt
att man då informerar läkaren om att man tänker börja med tillskottet
då fiskoljan kan förstärka effekten av de blodförtunnande medlen.

Bertil Dahlgren

Fråga: (Tidigare publicerad i Året Runt  31 2003)
Jag tar 1 tablett morgon och kväll av Glukosamin, har också blivit
rekommenderad 1 tablett 1-2 ggr dagligen av Arthrotec för smärta.
Kan jag ta dessa tillsammans? Jag är rädd att de innehåller liknande ingredienser? Jag har artros i handlederna. Tacksam för snart svar. Jag är 79 år.
"Artrosen"

Svar
Dina tabletter innehåller skilda ämnen och lyckligtvis går de bra
tillsammans. Eftersom de dessutom har skilda verkningsmekanismer
kan de samverka till att ge Dig en större effekt vid din artros, "brosförslitningssjukdom". Glukosamin är ett kroppseget ämne som
är sammansatt av bl.a. glukos, en sockerart. Glukosamin behövs för att kroppen ska kunna bilda större molekyler som finns i bland annat ledvätska och brosk. Det fanns tidigare i naturmedel och kosttillskott men är numera registrerat som läkemedel, bl.a. med handelsnamnet Artrox. Artrox innehåller emellertid inte svavel, ett annat ämne som ingick i kosttillskott med glukosamin och det kan göra det värt att komplettera dina tabletter med en dos organiskt svavel för säkerhets skull.

Arthrotec innehåller diklofenak som dämpar inflammationen och lindrar smärtan och svullnaden av Din ledinflammation som är en följd av det ökade slitage som förekommer vid artros. Diclofenac är ett vanligt inflammationsdämpande läkemedel som även finns i t.ex. Voltaren. Dessa medel kan även minska mängden naturliga skyddande substanser, s k prostaglandiner i mage och tarm. Detta kan ge störningar i magsäckens slemhinna eller förorsaka magsår. Arthrotec innehåller därför också misoprostol som är "konstgjorda prostaglandiner" som hjälper till att skydda Din magsäcks slemhinna. Du kan även kombinera dina tabletter med jättenattljusolja som  hjälper kroppen att tillverka de skyddande "goda" prostaglandinerna.

Glukosamintabletter är annars relativt säkra, det är bara vid
diabetes som man kan få en liten, vanligen betydelselös påverkan på blodsockret eftersom det innehåller en viss mängd socker. 

Bertil Dahlgren

Fråga(Tidigare publicerad i Året Runt nr 7 2001)

Mina händer kliar hela tiden.
Sedan 1983 har jag problem med eksem på händerna.  Jag har varit inlagt på lasarettet för utredning och  jag har en allergi som tyvärr inte ger med sig även om jag inte kommer i kontakt med de saker som jag är allergisk mot. Händerna spricker, flagar, det kliar och jag river lätt sönder mej.  Jag  har under åren använt mycket cortison och skulle gärna vilja sluta med det om jag hittar något annat. Av en väninna fick jag en stor burk med vatten från en varm källa på Island som skulle vara bra för hudproblem. Det hjälpte! Men  tyvärr varade inte innehållet så länge. Du får gärna ge mej ett tips om det finns något som jag kan göra i Sverige eller måste jag åka till Island? Har funderat  på att koka grovt salt och vatten och tvätta händerna i det.

Svar:
Det kan var svårt att säga exakt vad som hjälpte i vattnet men en gissning är att det är ett svavelinnehållande vatten  eftersom det finns i många heta källor med vulkaniskt ursprung. Det är väl känt att svavel har god inverkan på flera hudåkommor, bl.a. vissa eksem. På hälsohem och SPA-anläggningar i Sverige använder man ofta svavelinnehållande mineralsalter  eller s.k. svavelkliextrakt till baden om man har eksemproblem. För händerna räcker det med ett enkelt handbad och fråga i hälsokostaffären efter lämplig tillsats med svavel i. Det luktar inte så angenämnt men man kan anta att Du har en åkomma där just svavel är klart effektivt. Alternativt att Du söker upp en SPA-terapeut och ser om Du kan få några svavelinnehållande leror eller salter som man brukar ha till bad. 

Du skriver också om en motvilja mot att använda kortison. Även om jag gärna använder naturmedel vid många tillstånd kan man  utnyttja de vanliga läkemedel som vi har för att "bryta onda cirklar" Ofta är man rädd  för att använda en stark kortisonkräm och då tar man mindre mängder än den som man har fått ordinerad på receptet. Behandlingen drar då lätt ut på tiden, eksemet läker aldrig riktigt och i slutändan har man förbrukat mera kortison än vad som var tänkt. I ditt fall kan en kort men kraftfull behandling med kortisonkräm få huden att läka. Den blir då lättare att underhålla med mildare medel som svavel. Kontakta därför Din läkare igen och följ schemat noga. Passa dessutom på att fråga om det finns något bra medel med svavel som Du kan få utskrivet på recept. 

Huden stärkes även inifrån och fundera på om det kan vara något i Din kost som förvärrar eksemet. Vissa konserveringsmedel kan vara luriga. Beträffande kosten kan Du prova ett tillägg med jättenattljusolja som finns som naturläkemedel mot vissa eksem mm. Bland mineraler som är värdefulla vid hudbesvär kan nämnas selen, svavel och zink.
Bertil Dahlgren 
 


Tillbaka till Helhetsdoktorn


Bertil Dahlgren, uppdaterad 2004-09-15