Herpes, munsår
 
Introduktion

Frågor
och svar 
 


Länkar
 

 

Introduktion

Orsaken till munsår är ofta virus av släktet  Herpes simplex
och innebär ofta återkommande utslag med små vätskande blåsor på en svullen och irriterad hud eller slemhinna. 
Åkomman kommer ofta tillbaka med jämna mellanrum.
Över 80% av alla vuxna personer har antikroppar mot den vanligaste typen av herpesvirus, herpes simplex typ 1

Viruset är släkt med vattkopssvirus som också kan ge bältros. Se sidan om Bältros.

Första gången som man drabbas av Herpes Simplex typ 1 kan man få symtom som vid en vanlig förkylning eller med rikligt med blåsor i munnen.  Sedan stannar viruset kvar i kroppen och gömmar sig i nervbanorna.

Därifrån kan det sedan aktiveras, vid mer eller mindre regelbunda tillfällen eller när huden eller kroppen blir ansträngd.
Man träffar därför på personer som får återkommande munsår vid starkt soljus, stress eller andra infektioner. Även hormonella faktorer kan påverka ett utbrott. 



Herstat även till barn:
Herstat innehåller propolis ACF som är renad på ett patenterat sätt så att allergiska reaktioner inte behöver uppstå.   www.munsar.net.

 Receptmall 

Frågor och svar 
Fråga (förebyggande)
Bäste helhetsdoktorn, tacksam för synpunkter hur en 22-årig frisk tjej kan förebygga ofta återkommande mun-herpes. Hon tar kräm Vectavir genast vid debut men ibland blir det ändå stora blåsor och senare sårskorpor på läpparna. 
Hur kan immunförsvaret stärkas förutom med sunt leverne, frisk luft och näringsrik mat?

Svar
Det kan vara värt att prova Herstat munsårssalva. Den kan i vissa fall vara minst lika bra som  vectavir. Annars kan man prova de tips som jag skriver om på sidan om Afte:

http://www.helhetsdoktorn.nu/afte.htm

Ibland kan man har brist på vissa näringsämnen även om man äter näringsrikt. Selen är ett sådant ämne som det är brist på i Sverige.
Vissa har effekt med råmjölk enligt endel patientrapporter men det är för tidigt att skriva om det på sidan ännu.
Med vänlig hälsning
Bertil Dahlgren

Fråga: 
(tidigare publicerad i Året Runt nr 16 2003)

Jag får munsår då och då - sprickor i själva mungipan - som inte är herpes. Jag har lagt om min kost sedan ett par år tillbaka och äter bara kött, kyckling osv på helgerna. Till vardags äter jag vegetariskt. Är munsåren ett tecken på att jag har brist på någon vitamin och/eller mineral? Jag har järnbrist så jag tar en tablett (hemofer) om dagen. 

Svar: Sprickor i mungiporna, sk. munvinkelragader, är vanliga vid järnbrist men även vid brist på vitaminer, bl.a. B12. Det kan vara så att Du fortfarande har brist på järn trots att Du tar en tablett Hemofer. Det tar ibland tid innan man fyller på järnförrådet vid en järnbrist. Äter man en huvudsakligen vegetarisk kost är det viktigt att man ser till att få tillräckligt med B12 vitamin och järn. Ett kompletterande test hos Din läkare rekommenderas. Då kan man upptäcka eventuella vitaminbrister och även se om Ditt tillskott inte är tillräckligt. När testerna är klara kanske råden är att ta ett allsidigt kosttillskott men ta proverna först för att inte störa resultatet av testerna. I vissa fall kan det vara en svampinfektion, vanligen jästsvampen Candida, som orsak till besvären.
Läkaren tittar även efter detta. Även bakterieinfektioner kan ligga bakom. Mot infektioner i munnen finns det receptbelagda medel men man kan även prova medel med levande nyttiga bakterier som hälsofil och opastöriserad surkål. Colostrum, ev i form av sugtabletter, Curamed
eller Biobics. På läpparna kan man använda munsårssalvan Herstat med propolisextrakt som är både svamp- och bakteriedödande 

Bertil Dahlgren

Fråga
Hej!  Min flickvän har sedan vi träffats upprepade gånger drabbats av munsår. Hon har aldrig tidigare drabbats av det så ofta. Vad kan det bero på? Kan det på något sätt bero på mig? T.ex att jag bär något virus etc. som inte bryter ut på mig men då det överförs till henne så bryter det ut på henne?  Vi tycker det är konstigt att det kommer oftare nu än vad det gjort tidigare.  Finns det något vi kan göra för att förhindra detta?

Svar: Hej, ja, det kan vara så att hon inte tidigare var smittad
av vanligt munsårsvirus, Herpes simplex. När man får det första gången är det lite ilsknare oftast. Det är mera godartad åkomma. I mindre vanliga fall kan den vara så att genital herpes smittar via oralsex. Läs gärna mera om Herpes simplex genom att söka på det.
Naturläkemedel är Herstat munsårssalva.
Se annars mina tips om afte:
http://www.helhetsdoktorn.nu/afte.htm
http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=6444

 Fråga Perioral dermatit. 
Jag är en 14 årig tjej som undrar över lite saker och jag skriver till
dig för jag är rätt så desperat nu. Det är nämligen så att jag har väldiga problem med mina läppar (vilket jag aldrig förr haft) det är inte så att jag har munsår, blåsor (herpes) eller något sådant, utan det är aldeles rött runt läpparna som om jag ätiti tomat eller något sådant...och det svider och gör ont och ser inte så trevligt ut. Jag har vart på vårdcentralen men dom kunde inte göra något sa de, utan dom tyckte bara jag skulle använda vaselin eller idomin, men de blir ju inte bättre. Detta har pågått i ca 7 veckornu och jag är VÄLDIGT less! jag vågar ju knappt visa mig utomhus... Vad tycker du att jag ska göra? Finns det något receptfritt salva eller så?
Eller kan det vara någon allergi? ´men mot vad isånnafall? Jag är jinte allergiskt mot något..!

Svar
Hej, det är sannolikt en Perioral Dermatit som Du har drabbats av.
Fråga igen på vårdcentralen för då kan Du få råd om rätt kräm:
Elyzol om diagnosen är riktig. Inom komplementär medicin brukar man behandla tillståndet på liknande sätt som vidakne och akne rosacea. Det står om PD på sidan om akne: tipsv17.htm
och hudsjukdomar (länk till sidan om PD hos barn där man 
rekommenderar Elyzol-kräm) 

Det kan vara flera orsaker. En är att man har använt en kortisonkräm i ansiktet. Risken då är att man får sjukdomen. Det är därför det står på kortisonkrämerna att man inte får använda dem i ansiktet.

Stress kan vara en orsak som jag skriver på sidan under länken "Stress"

Citat: Det  inte alls är ovanligt att acne debuterar först i 20-30-årsåldern och då främst  hos kvinnor.  Just kvinnorna  i yngre ålder tror man är känsliga för stresshormoner.  Perioral dermatit har också har ökat de senaste decennierna. Perioral dermatit är en sjukdom som ofta förväxlas med acne. Den drabbar främst unga kvinnor, som får rodnad hud med små knottror eller kvisslor runt munnen.  Det bränner, spänner och kliar och man får en lätt fjällning.  Man ser en blek zon kring läpparna som inte påverkas. Ibland  kan utslagen i stället sitta bara runt näsan.Vad som orsakar sjukdomen vet man inte säkert. 

 Perioral dermatit kommer av namnen: peri = runt omkring, oral
 = mun, dermatit = inflammation i huden)  liknar rosacea "vuxenakne"), och drabbar vanligen yngre kvinnor men även
 barn kan drabbas. Sjukdomen tenderar att bli allt vanligare och man kan räkna med att  risken ökar även för att den blir vanligare även för barn.

Vanliga orsaker till försämring kan vara: Sol, tvål, irriterande produkter, klämning och skrapning med fingrar samt att man
slickar sig runt munnen (ofta mer eller mindre omedvetet) riklig
 användning av smink och hudvårdsprodukter,  överdriven hudrengöring

Råd: Förutom kostråden som vid akne ( soja, folsyra, groddar, 
jättenattljusolja mm) bör man tillämpa total avhållsamhet från starka rengöringspreparat,  fuktkrämer, peeling, dag och nattkrämer,
antirynkpreparat och täckande smink i ansiktet. Denna noll-behandling" då man låter huden vila kan vara svår att följa och innan förbättring sker kan några veckor av försämring följa.
Bertil Dahlgren

Fråga Pityriasis
Jag kan verkligen behöva din hjälp. Det är så att för exakt en vecka
sedan fick jag ett herpes munsår. Det är inget ovanligt utan jag brukar få det ca 2 ggr/ året. Saken var den att jag samtidigt upptäckte en liten röd fläck på min mage, det var små knottror i den  också. De kliade och kliar fortfarande inte. De här fläckarna började sprida sig och jag gick till vårdcentralen. Doktorn där var ny och sade att det var en hudsjukdom som man inte visste orsaken till och att man inte kan bota den. Han sa att den skulle försvinna inom 3-4 veckor. Han sade att orsaken till varför sjukdomen bröt ut kan vara stress och nersatt immunförsvar (kan det ha med munsåret att göra?). Nu har fläckarna spridit sig ännu mer, de sitter på båda sidorna av överkroppen, även lite på halsen och någon enstaka i ansiktet.! När man skrapar på dem så blir de lite vita, nästan som de fjällar. Tycker du jag ska uppsöka vårdcentralen en gång till eller kommer de försvinna? Jag är rädd för att de ska börja sprida sig ännu mer och även i ansiktet (hade inte varit kul). 

Svar
Hej, det är nog en form av Pityriasis som Du har fått. Det står om den i länkarna på hudsidan. Vi brukar rekommendera ett milt hudpreparat med Tea-Tree oil om man vill prova någon egenbehandling. Båda sjukdomarna har en koppling till stress och andra orsaker som sätter ner immunsystemet. Det kan vara en bakomliggande faktor bakom. Ta upp det med vårdentralläkaren för säkerhets skull.

Bertil Dahlgren

Fråga Herpes-skräck
Jag har läst om Herpes-virus i broschyrer och dylikt jag har kommit över, men inte lyckats få svar på mina frågor. Det är ett mycket stort problem i mitt liv - inte för att jag får det så  ovanligt ofta eller svårt, utan pga min rädsla för viruset i sej. Jag har alltså redan herpes i form av munsår själv, men jag har läst att smittan kan överföras till andra delar av kroppen, som ögon, näsa, underliv och så vidare. Till följd av detta har jag utvecklat en herpes-virus-skräck som begränsar mitt liv. Den visar sej så att jag skyr allt som på minsta sätt varit i närheten av ett munsår, mitt eget eller andras eftersom jag vet att virus har en utmärkt förmåga att överleva. Det har gått så långt att jag måste undvika att umgår med mina vänner när de har munsår och att jag inte
bjuder hem folk, för tänk om någon av dem har munsår, då känns det som att alla mina grejer har viruset på sej i evigheter efteråt. Jag inser att det väl kanske snarare är terapi som skulle behövas i mitt fall, men jag skulle verkligen behöva lite fakta från någon kunnig för att se om min rädsla är berättigad eller ej och kanske börja kunna leva ett normalt liv igen. Hur pass livskraftigt är egentligen ett herpes-virus? Hur länge överlever det på exempelvis handen om man rör vid ett sår? Eller på ett handtag? Och hur många steg kan det överföras, om man tänker sej att någon som pillat på sitt sår tar i något som i sin tur kommer i kontakt med något annat som sen kommer i kontakt med en själv? Jag har hört att virus i stort sett kan  återuppstå från de döda bara de hamnar i gynnsam miljö, stämmer det? Jag sätter alltid på munsårssalvan med hjälp av en tops för att inte få viruset  på händerna - blir man verkligen av med det efter en normal handtvätt? Och själva såret, smittar det lika mycket hela tiden från det att man börjar känna av det tills att det försvunnit?  Skulle bli evigt tacksam för svar eller information om vart jag kan vända mej om du inte har möjlighet att svara på mina frågor! 

Svar:
Hej, man kan få en omotiverad rädsla för många olika saker, torg, medmänniskor, ofarliga spindlar mm. Även bakterieskräck och som i Ditt fall virusskräck. Man har metoder att behandla detta och en metod som är effektiv är kognitiv beteendeterapi, KBT. Du har redan viruset och Dina farhågor är i och med detta helt ogrundade men det kan vara svårt att "övertyga sig själv". Reaktinerna och tankarna finns lätt kvar och ställer till spratt. Ta således kontakt med en terapeut. Enklast och billigast efter remiss från läkare.

Bertil Dahlgren
 



 
 


Tillbaka till Helhetsdoktorn


Bertil Dahlgren, uppdaterad 2003-12-03