Pressmeddelande                                                           Frauenfeld 2004-06-23

 

Rekommenderas av gynekologer:

Lingondricka botar och

förebygger urinvägsbesvär

- tre gånger starkare

än tranbärsdrycker

 

En lingondryck, framtagen på initiativ av en av Schweiz ledande gynekologer, har visat sig vara mycket effektiv

 mot kvinnliga urinvägsproblem som inkontinens, urinvägsinfektioner och överaktiv blåsa som kan vara ett första tecken på inkontinens.

 

- En deciliter lingondricka före sänggåendet kan hålla många kvinnor besvärsfria. Den förebygger urinvägsinfektioner, säger chefsläkare Jakob Eberhard.

 

Jakob Eberhard är chef för Schweiz största center för blåsbesvär i Frauenfeld. Han bad Biotta, Schweiz ledande tillverkare av ekologiska drycker, att ta fram en dryck med hög koncentration av lingon eftersom han trodde att en sådan skulle hjälpa mot urinvägsbesvär.

 

Lingon, som är nära besläktade med tranbär, har en ännu högre halt av tanniner (garvämnen) än tranbär som tidigare forskning visat är mycket verksamma mot urinvägsbesvär. I en ettårig finsk studie, som publicerats i British Medical Journal, fick 150 finska kvinnor med återkommande urinvägsinfektioner antingen Biotta Lingondryck eller en lactobacillusdryck. I lingondrickagruppen fick endast åtta patienter,16 procent, återfall. I jämförelsegruppen fick mer än dubbelt så många återfall, 39 procent.

 

Lingondrickan har en inflammationsdämpande effekt på urinvägarnas slemhinnor och förhindrar att sjukdomsframkallande bakterier får fäste på slemhinnan. För det kan i sin tur leda till en infektion som kan skada slemhinnorna, ge urinvägsbesvär och kroniska inflammationer i urinblåsans slemhinna.

 

Minskar antibiotikabehovet

- Äldre kvinnor med blåsbesvär har ofta många andra mediciner och letar efter ett naturligt alternativ när det gäller urinvägsbesvären. Inte sällan har kvinnorna olika blandformer av inkontinens- och blåsbesvär som är svårdiagnosticerade och då är inte alltid antibiotika bäst. Vi rekommenderar lingondryck i kombination med en rad livsstilsförändringar, säger Jakob Eberhard.

 

De kvinnor som har problem får under en månad dricka en deciliter lingondricka tre gånger om dagen. Därefter får de en uppehållande dos på en deciliter som tas före sänggåendet så att lingondrickan kan stanna och verka i blåsan under natten

 

- Lingondrickan är en väldigt stor hjälp för våra patienter. Men om de slutar med den så försvagas blåsan igen. Den aktiva substansen är inte klarlagd men vi vet att den fungerar mycket väl och är tre gånger så potent som tranbärsdrycker, säger Jakob Eberhard.

 

Inkontinens- och blåsbesvär är även i Schweiz tabubelagt och uppfattas ibland felaktigt som en del i ett naturligt åldrande. Endast tre av tio kvinnor beräknas söka läkarhjälp för sina blåsproblem. Många kvinnor försöker bota sig själva genom att dricka mindre, ofta så lite som tre till fem deciliter per dag, något som doktor Eberhard starkt avråder ifrån:

 

- Att dricka mindre är det värsta man kan göra. Det kan leda till inkontinens, säger han

 

Förklaringen är att starkt koncentrerad urin sannolikt kan bidra till ofrivillig blåstömning, dvs inkontinens. Ett rikligt intag av vätska hjälper till att spola bort bakterierna från blåsan och förhindrar att de fastnar på slemhinnan.

 

Lingonen i Biottas dryck odlas ekologiskt och handplockas i Finland. Drycken framställs enligt biologiska principer. Andra mindre naturligt framställda och surare lingondrycker som prövats på centret har visat sig ge biverkningar som till exempel diarréer.

 

 

Ytterligare information

kan fås av chefsläkare Jakob Eberhard vid Zentrum fûr Blasenbeschwerden (”Centrum för blåsbesvär”) vid kvinnokliniken vid Thurgau Kantonssjukhus i Frauenfeld, Schweiz. tel: 00527237253, e-mail: jakob.eberhard@stgag.ch  Centrets hemsida: www.blasenzentrum-frauenfeld.ch

Du kan även kontakta Jeanette Forssman, marknadschef på Svenska Bioforce AB i Södra Sandby som marknadsför lingondrickan i Sverige. Direkttel: 046-23 47 08, mobil: 0703-37 39 95, e-mail: jf@bioforce.se