Diabetes
 
 
Introduktion

Lågkolhydratkost

Frågor
och svar

Länkar
 

 

Introduktion
 

Kosttillskott vid diabetes.
 

Omega-3 fettsyror.
serOmega-3-fettsra tillskott, t.ex från Linfrö och fiskolja har positiva effekter hos många personer men speciellt vid diabetes. Se mera på sidan med rubriken "Fett"

Molkosan och mjölksyrade produkter
Genom sin förmåga att balansera mag-tarmfunktionen och reglera verkan av stärkelsenedbrytande enzymer, framför allt olika amylaser kan de bidra till ett jämnare blodsockervärde. Se mera på sidan med rubriken "mjölksyrat"
Molkosan® från Bioforce
Molkosan, tips om användning från Fråga Helhetsdoktorn 

Mullbärsträd
Mullbärsträdets blad innehåller ämnet DNJ. Det finns i kosttillskottet Mulberry.  DNJ minskar omvandlingen av socker och stärkelse till glukos, vilket betyder att sockret och stärkelsen inte upptas så lätt i blodet. DNJ kan därför medverka till att bevara en stabil sockerbalans och kan hindra upptaget av kalorier. 
Mulberry, tabletter från NewNordic

Bittergurka.
Kosttillskott med Momordica charantia (bittergurka) används mycket vid diabetes typ II för att stabilisera blodsockret. Momordicafrukt, bittergurka, kommer från plantan Momordica charantia. Den odlas framförallt i Sydamerika och Fjärran Östern där den används som föda och i traditionell folkmedicin. De bioaktiva substanserna i momordicafrukten är kända för sina goda egenskaper att balansera varierande blodsockernivåer. 
Momordica, tabletter från Salus

Blåbär
Vaccinum myrtillis Både bären och bladen i form av te har rekommenderats vid diabetes. 
Bär
Bären i sig har knappast någon direkt blodsockerreglerande verkan men de innehåller rikligt med antioxidativt verkande  anthocyaoncider. Anthocyanocider skyddar ögats synpigment som förbättrar förmågan att ställa om ögat från ljus till mörker. I de fall där skador på näthinnan orsakad av diabetes kan blåbärsextrakt minska risken för blödningar. Italienska studier som gjordes redan på 80-talet bekräftar detta, patienterna intog 320- 480 mg anthocyanocider per dag. Bären förekommer i flera huskurer vid diabetes och det är troligt att de innehåller ämnen som även kan reglera blodsockernivåerna. Det finns dock inga kontrollerade studier på teer gjorda på bladen. 
 

Blåbärsblad (enligt personlig kommunikation med Maija Ruisniemi)
Allen från USA kallar blåbär för växtinsulin och europeiska studier (Wasicky) har visat, att hundar, som man hade bortopererat bukspottkörtel och som på grund av detta fick diabetes, kunde överleva så länge de fick te av blåbärsblad. Eppinger, Mark, Wagner och Kauffman har i kliniska studier enligt Rautavaara (Miten luonto parantaa), visat att blåbärsbladsavkok kunde ge positiva effekter för diabetiker. Urinsocker minskade och sockertolerans ökade. Lasker och Krobner har enligt Rautavaara rekommenderat förutom blåbärsavkok, ockå bönskalsavkok, björnbärsbladte och brännässlor.

Blåbärsblad plockas under blomningen och torkas glest placerade på smörpapper eller porslinsfat i ett utrymme med bra ventilation, men inte i direkt solljus. Dessa förvaras i mörka burkar. Dosen är 1 tsk i 2 dl vatten och kokas i ca 5 minuter.
Källa Toivo Rautavaara, Miten luonto parantaa.

Bedömning. Det finns ingen utvärdering av effekten och blåbärsbladsteet används enligt traditionen för magbesvär. Vår gemensamma uppfattning är att man inte ska behandla sin diabetes typ II med blåbärsblad eftersom det saknas bra studier på teet. Dock är det godkänt för användning för magbesvär. Det kan vara bra att känna till att det kan sänka blodsockret om det är någon med diabetes som dricker teet för att förbättra magens funktion. 

Blåbärsblad, lösviktste från Salus
 


Kostnyhet 080117
Socialstyrelsen erkänner numera lågkolhydratkost som en behandlingsmetod vid diabetes när man tidigare kritiserade främst läkaren Annika Dahlqvist. Detta beslut torde underlätta för de diabetiker som vill prova kostsystemet vid diabetes typ 2 och övervikt
. Se mera   och besök gärna även  Annikas blogg

Diabetiker har brist på antioxidanter: Forskarna rekomenderar att
diabetiker skall ta antioxidanter som t.ex vitamin C och vitamin E, som
anses försena utvecklingen av diabetes.
http://www.medicallink.se/news/index.phtml?nid=332
 

 Diabetiker har brist på antioxidanter
Källa Duke University Medical Center
Datum 1998-04-20

En amerikansk forskargrupp från Duke University har funnit att diabetiker med sk typ2 diabetes (vuxen-diabetes eller icke-insulin beroende diabetes) har lägre halt av antioxidanter än vad icke-diabetiker har. Forskarna rekommenderar därför att diabetiker skall ta antioxidanter som t.ex vitamin C och vitamin E. 
 

Ginseng värdefullt vid diabetes:

http://www.cnn.com/2000/HEALTH/alternative/04/12/ginseng.diabetes/


Frågor och svar

Hej !
Jag är bekymrad för min pappa. Han är 75 år och har tablettbehandlad
diabetes. Han hade även en hjärtinfarkt för 3½ år sedan och gjorde då en lyckad by-pass operation, men de senaste månaderna har han fått sår på stortån som inte vill läka. Det har även spridit sig till nästa tå. Han har fruktansvärd värk, som antagligen beror på en kombination av den dåliga cirkulationen och infektionen i såret. Han har fått antibiotika i omgångar och går på omläggning 3 ggr i veckan. MIn frågan är först och främst: Hur får man såren att läka?

Hej, det finns mycket hjälp att få. Det gäller att bryta onda cirklar.
Smärtan gör så att cirkulationen går ner och det är viktigt med smärtlindring. Se även till så att han får hjälp med skötseln av såret via diabetessmottagning i samarbete med distriktssjukvården. Där brukar det finnas mycket kunskap och kompetens när det gäller att sköta diabetessår. Ta gärna in tips från patientföreningen Diabetikerförbundet http://www.diabetes.se
De kan också ge bra tips på diabetesvård i Din region. Kosttillskott som kan vara av värde är essentiella fettsyror. Se sidan med rubriken "fett"
För att ytterligare stabilisera blodsockret kan han använda kosttillskottet Mulberry.
 



Tillbaka till Helhetsdoktorn

Bertil Dahlgren, uppdaterad 2008-01-16